Linkovi

Novi izbori u Stocu pod visokim mjerama sigurnosti i nadzora


Stolac
Stolac

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) pojačano će nadgledati ponovljene izbore u Stocu, dok će sigurnost na biračkim mjestima biti podignuta na visok nivo, poručili su iz CIK-a.

„Naši službenici na terenu će imati visoka ovlaštenja i u potpunosti će nadzirati rad biračkih odbora“, rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

Ona je istakla problem imena umrlih osoba koje se već nekoliko godina nalaze biračkim spiskovima, a evidentirani su u matičnim uredima.

Nova općinska izborna komisija u saradnji sa matičnim uredom, dostavila je CIK-u podatke o 143 umrle osobe koje se nalaze na spisku.

„Mi ćemo za ova imena u imati evidentiran potpis predsjednika općinske izborne komisije kao i zvjezdicu kraj imena te osobe na biračkom spisku, što je znak da niko u ime te osobe ne smije glasati“, kaže Hadžiabdić i dodaje da CIK nema nadležnost da uklanja ili briše bilo koga sa liste.

Irena Hadžiabdić
Irena Hadžiabdić

Glasanje u Stocu 2. oktobra prošle godine obilježilo je niz incidenata nakon čega je glasački materijal ukraden, a izbori u ovoj općini su poništeni.

Tada je došlo do fizičkog obračuna u kojem su Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić, iz Inicijative za Stolac, fizički napali predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža, koji je teško povrijeđen u napadu.

Kaplan, koji se kandidovao za načelnika Općine Stolac i Mahmutćehajić, kandidat za Općinsko vijeće, su nakon odluke Suda BiH skinuti sa kandidatskih listi te im je izrečena novčana kazna.

Zbog ovog napada,protiv njih dvojice je podignuta optužnica, a potvrdio je Općinski sud u Čapljini.

Novi izbori u Stocu održat će se u nedjelju 19. februara, a pravo glasa imaju 11.404 registrirana birača.

Na glasačkom listiću za načelnika općine Stolac nalaze se dva kandidata, Mato Komšić ispred Socijaldemokratske fronte (SDF) te Stjepan Bošković, ispred Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH).

Na listiću za općinsko vijeće nalaze se imena 68 kandidata ispred 14 političkih subjekata.

U Stocu će se moći glasati na 24 biračka mjesta koja će biti otvorena od 07:00 do 19:00 sati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG