Linkovi

Protestom do novih izbora u Stocu


Poručili CIK-u da Stolac drži taocem
Poručili CIK-u da Stolac drži taocem

Članovi i simpatizeri Inicijative za Stolac okupili su se danas ispred Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu tražeći ponavljanje izbora.

Protestom, koji su počeli simbolično pet do 12, Inicijativa traži da novi izbori na fer način budu održani do 20. novembra.

„Ako to ne dozvolite, nećemo odustati. Prekinuli smo izbore, prekinut ćemo vašu torturu”, kažu iz Inicijative.

Jučer je CIK potvrdio rezultate lokalnih izbora, izuzev Stoca. Saopćili su da će odluku o Stocu donijeti naknadno.

Članovi Inicijative su danas govorili o neregularnostima koji su se dogodile na dan izbora, 2. oktobra. Merima Đulić, članica biračkog odbora, kazala je, između ostalog, da je jedna osoba došla sa dokumentima u namjeri da glasa za deset osoba.

„To smo spriječili i zato smo kažnjeni”, rekla je ona u obraćanju ispred CIK-a.

CIK-u su poručili da Stolac drže taocem. Protest je završen nakon što su CIK-u predali listu zahtjeva.

Izborni proces u tom gradu je prekinut nakon niza incidenata poput fizičkih napada i odnošenja glasačkog materijala sa biračkih mjesta.

Zbog toga je policija sačinila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Salmira Kaplana, kandidata za načelnika Stoca ispred Inicijative, i još deset osoba. Izvještaj je podnesen Tužilatvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz Inicijative za Stolac navode da su prije izbora upozoravali i dokumentovali nezakonitosti.

„Precizno smo utvrdili spisak imena preko 400 preminulih ljudi koji su još uvijek na izbornim spiskovima i čak nakon intervencija CIK-a i skidanja više oko 130 imena, odmah su se na listama prijavila nova imena“, naveli su u ranijem saopćenju.

Za sve to krive lokalnu izbornu komisiju.

Vehid Šehić, koji je prethodnih godina bio član CIK-a, kazao je ranije za Glas Amerike da izbore treba ponoviti radi otklanjanja sumnje, kao i radi građana Stoca i smirivanja čitave situacije.

„Nije ispunjen onaj zakonski osnov da biračko mjesto mora biti otvoreno 12 sati. Po mom mišljenju, izbori nisu bili regularni“, rekao je Šehić.

XS
SM
MD
LG