Linkovi

Što američki predsjednik nikad ne bi smio izgubiti?


Što američki predsjednik nikad ne bi smio izgubiti?
Što američki predsjednik nikad ne bi smio izgubiti?

Odgovor je lagan - karticu s kodovima za pokretanje nuklearnog napada koja se nalazi u crnoj aktovki i u svakom je trenutku u blizini predsjednika

Što sve predsjednik Amerike može izgubiti? Partiju golfa. Ključne glasove u Kongresu. Popularnost u anketama. Svoj dignitet…. Što predsjednik nikad, ali baš nikad ne bi smio izgubiti? Odgovor je lagan - karticu s kodovima za pokretanje nuklearnog napada koja se nalazi u crnoj aktovki i u svakom je trenutku u blizini predsjednika.

To se upravo dogodilo Billu Clintonu – tvrdi u svojim memoarima Hugh Sheldon, bivši načelnik američkog Združenog stožera.

Da se Amerika našla pod nukelarnim napadom ne bi mogla odgovoriti jer su nuklearni kodovi bili zagubljeni, ne satima, ni danima, pa čak ni tjednima. Prošlo je nekoliko mjeseci prije nego što su pronađeni kodovi kojima se predsjednik identificira u sustavu odgovora na nuklearni napad.

Isto je u svojoj knjizi prije sedam godina napisao umirovljeni pukovnik zrakoplovstva Robert Patterson koji je bio zadužen za nošenje torbe s nuklearnim kodovima: “On je mislio da je nuklearne kodove ostavio na katu Bijele kuće no tamo nisu bili. Kasnije je priznao da ih je zagubio, nije se mogao sjetiti kad ih je zadnji put vidio.”

Clintonov ured nije komentirao ove navode.

Nitko nikad nije potvrdio ni negirao priču da je bivši predsjednik Jimmy Carter karticu s nuklearnim kodovima ostavio u odijelu koje je dao na kemijsko čišćenje.

XS
SM
MD
LG