Linkovi

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU U REGIONU: Sve što su sudovi razbistrili, političari pokušavaju da zamute


Nemanja Stjepanović, Fond za humanitarno pravo, Beograd

Na godišnjicu srebreničkog genocida, 11.07.2017., Fond za humanitarno pravo organizira javni čas o sudskim činjenicama koje opisuju tragediju ovog bosanskog grada i njegovih stanovnika.

Javni čas drži Nemanja Stepanović. Više od deset godina kao novinar pratio je suđenja za ratne zločine pred Tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Na pitanje, zašto Srbiji treba javni čas o Srebrenici, kaže da je to zbog toga što je "priča o Srebrenici" u Srbiji, temeljena na mitovima, nadjačala istinitu priču o Srebrenici koja je utemeljena na činjenicama.

Ciljna grupa časa o Srebrenici su mladi ljudi. Oni koji su najmanje zaslužili da budu taocima starijih generacija i njihovih mitova.

Iza upornog i sistemskog negiranja sudskih činjenica o ratnim zločinima u regiji, kaže Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanirarno pravo, stoje jasne namjere političkih elita u regionu.

Da činjenice koje je sud razbistrio, zbog političke koristi, što više "zamute". Iza negiranja zločina, krije se odobravanje, smatra on.

Uprkos nekim razočarenjima u haški Tribunal, on je, smatra Stjepanović, ipak iza sebe ostavio ogromnu količinu utvrđenih i korisnih sudskih činjenica i saznanja.

Društva bi iz toga trebala učiti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG