Linkovi

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU U REGIONU: Sve što su sudovi razbistrili, političari pokušavaju da zamute


Nemanja Stjepanović, Fond za humanitarno pravo, Beograd
Nemanja Stjepanović, Fond za humanitarno pravo, Beograd

Na godišnjicu srebreničkog genocida, 11.07.2017., Fond za humanitarno pravo organizira javni čas o sudskim činjenicama koje opisuju tragediju ovog bosanskog grada i njegovih stanovnika.

Javni čas drži Nemanja Stepanović. Više od deset godina kao novinar pratio je suđenja za ratne zločine pred Tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Na pitanje, zašto Srbiji treba javni čas o Srebrenici, kaže da je to zbog toga što je "priča o Srebrenici" u Srbiji, temeljena na mitovima, nadjačala istinitu priču o Srebrenici koja je utemeljena na činjenicama.

Ciljna grupa časa o Srebrenici su mladi ljudi. Oni koji su najmanje zaslužili da budu taocima starijih generacija i njihovih mitova.

Iza upornog i sistemskog negiranja sudskih činjenica o ratnim zločinima u regiji, kaže Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanirarno pravo, stoje jasne namjere političkih elita u regionu.

Da činjenice koje je sud razbistrio, zbog političke koristi, što više "zamute". Iza negiranja zločina, krije se odobravanje, smatra on.

Uprkos nekim razočarenjima u haški Tribunal, on je, smatra Stjepanović, ipak iza sebe ostavio ogromnu količinu utvrđenih i korisnih sudskih činjenica i saznanja.

Društva bi iz toga trebala učiti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG