Linkovi

Ambasador i još tri zvaničnika SAD ubijeni u Libiji


Naoružani bijesni demonstranti napali su konzulat u Benghaziju, otvorili vatru, i pored ambasadora Christophera Stevensa ubili još 3 Amerikanca

Libijski zvaničnici su saopćili da su američki ambasador u Libiji i jos tri zvaničnika ambasade SAD u Tripoliju, ubijeni nakon što je razjarena masa provalila u američki konzulat u Bengaziju, kasno sinoć.

Do tragedije je došlo kada su prosvjednici, razbješnjeni američkim filmom za koji tvrde da je uvrijedio poslanika Muhammeda, prvo otvorili vatru na konzulat, a potom ga zapalili.

Ambasador J. Christopher Stevens, jedan od najiskusnijih americkih diplomata u regionu, a u Libiji je tek nesto manje od 4 mjeseca, nakon što je je preuzeo položaj u maju mjesecu.Zamjenik ministra vanjskih poslova Libije Wanis al-Sharif je izjavio da je ambasador ubijen uz još trojicu američkih zvaničnika, time potvrdivši da je Stevens bio u konzulatu u vrijeme napada.

Dodatni detalji o napadu još nisu objavljeni.

Prethodno su mediji objavili kako je nekoliko desetina naoružanih prosvjednika islamističke grupe Ansar al Sharia napalo američki konzulat vatrom iz automatskih pušaka i granatama, te da su potom i zapalili zgradu konzulata. Associated Press je javio da je ambasador Stevens, ubijen prilikom pokušaja evakuacije.

Bijela kuća osudila napad

Predsjednik SAD Barak (Barack) Obama oštro je osudio ubistvo američkog ambasadora Christophera Stevensa i još tri zvaničnika ambasade u Libiji, ocijenivši da je reč o “sramnom napadu”.

U saopštenju izb Bijele kuće navodi se kako je predsjednik naredio da se pojača bezbjednost u svim američkim diplomatskim predstavništvima.

"SAD odbacuju svaki pokušaj omalovažavanja vjerskih uvjerenja drugih. Istovremeno, moramo nedvosmisleno da osudiomo ovakve besmislene napade u kojima su stradale naše diplomate”, navodi se u saopštenju.

Izvinjenje libijskih vlasti

Opšti libijski nacionalni kongres se izvinio SAD zbog ubistva američkog ambasadora i još tri zvaničnika u napadu radikalnih islamista na konzulat u Benghaziju.

"Upućujemo izvinjenje SAD, američkom narodu i cijelom svijetu zbog ovoga što se dogodilo", rekao je na konferenciji za novinare u Tripoliju predsjednik libijskog Opšteg nacionalnog kongresa, Mohammed el Megarjef.

On je napad nazvao kukavičkim činom i poručio da da je Libija na strani SAD.
XS
SM
MD
LG