Linkovi

Steve Bannon optužen za pranje novca i zavjeru


Bivši savjetnik Donalda Trumpa stiže u kancelariju okružnog tužioca Manhattana. (Foto: REUTERS/Caitlin Ochs)
Bivši savjetnik Donalda Trumpa stiže u kancelariju okružnog tužioca Manhattana. (Foto: REUTERS/Caitlin Ochs)

Steve Bannon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa optužen je za pranje novca i zavjeru u vezi sa Trumpovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između Sjedinjenih Država i Meksika.

„Stephen Bannon osmislio je način za sticanje miliona dolara u okviru prevare hiljada donatora širom zemlje. Zločin je ostvariti dobit laganjem donatora”, naveo je u saopštenju okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg.

Kancelarija njujorškog državnog tužioca Letitije James sarađivala je sa Braggovom kancelarijom u istrazi. Oboje su demokrate po opredjeljenju.

Bannon je optužen po ukupno šest tačaka za pranje novca, zavjeru i organizovanje prevare.

Između ostalog, optužen je za prevaru donatora tako što je, kako je navedeno u optužnici, u privatnom svojstvu prikupio 25 miliona dolara u kampanji pod nazivom „Gradimo zid” – kako bi doprinio ispunjenju jednog od Trumpovih obećanja.

Bannon je, navode tužioci, prikrio način na koji su izvršnom direktoru u tom procesu isplaćivanje stotine hiljade dolara doniranog novca – uprkos obećanjima da neće primate platu.

Inače, prema uvidu u sudsku dokumentaciju, riječ je o Briana Kolfagea, veteranu američkog Ratnog vazduhoplovstva, koji je u aprilu priznao krivicu po opužbama za počinjenu zavjeru na federalnom nivou u vezi sa transferom novca i porezima. On čeka izricanje kazne za počinjeno krivično djelo.

Sam Bannon optužbe protiv sebe označio je kao ironiju. Opasku je iznio pred kancelarijom tužioca Bragga – gdje je stigao kako bi se izjasnio i suočio sa optužnicom.

„U danu kada je gradonačelnik sa delegacijom na granici – vrši se progon onih koji su ljude pokušavali da zaustave na toj istoj granici”, rekao je Bannon.

Njegov advokat nije bio dostupan za komentar agenciji Reuters.

Augusta 2020. Federalni tužioci optužili su Bannona, Kolfagea i još dvojicu muškaraca za prevaru donatora u kampanji „Gradimo zid”.

Steve Bannon se izjasnio da nije kriv, uključujući optužbe da je preusmjerio, skoro milion dolara za lične troškove.

Međutim, ta optužnica je odbačena pošto ga je, januara 2021. u satima prije isteka mandata, pomilovao tadašnji predsjednik Trump.

Predsjednička pomilovanja, međutim, odnose se na federalne procese i ne isključuju mogućnost američkih država da krivično gone.

Optužnica protiv Bannona podnijeta je manje od dva mjeseca pošto je osuđen za nepoštovanje Kongresa jer se oglušio o sudski poziv u okviru istrage Predstavničkog doma o događajima uoči i tokom nasilnog upada u američki Kongres 6. januara 2020.

Inače, američki predsjednik Joe Biden, februara 2021. obustavio je izgradnju zida na granici sa Meksikom. Tada je ukinuo odluku svog prethodnika Donalda Trumpa o vanrednom stanju, kojom je bilo omogućeno izdvajanje novca za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Prethodna administracija izgradila je oko 724 kilometra zida, od planiranih 1.192.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG