Linkovi

"Steppin' Out", dugo očekivani album Dennisa Taylora


"Steppin' Out", dugo očekivani album Dennisa Taylora
"Steppin' Out", dugo očekivani album Dennisa Taylora

Jedan od najcjenjenijih nashvilskih glazbenika, saksofonist i kompozitor Dennis Taylor, uvijek je sanjao da snimi svoj vlastiti album kao vođa sastava

Jedan od najcjenjenijih nashvilskih glazbenika, saksofonist i kompozitor Dennis Taylor, uvijek je sanjao da snimi svoj vlastiti album kao vođa sastava. Taj mu se san i ostvario s izdavanjem debitantskog albuma “Steppin’ Out”. No, Dennis nije poživio dovoljno dugo da vidi njegovo izdavanje.

Glazbeni je svijet izgubio jednog od velikana kada je, u listopadu prošle godine, Dennis Taylor iznenada umro od srčanog udara u 56. godini života. Dennis je bio na turneji s pjevačem Delbertom McClintonom, kada se, kako kaže njegov kolega iz benda Kevin McKendree, njegovo fizičko stanje pogoršalo: “Upravo smo napuštali Greenville, u Teksasu, kada se počeo tužiti da ima probavnih problema, i da mu trne ruka. Dali smo mu aspirin, i krenuli prema bolnici. Na putu do bolnice, rekao nam je da se osjeća mnogo bolje, no 15 minuta kasnije je umro.”

Dennis je vrlo rano usavršio sviranje saksofona. Studirao je na nekoliko prestižnih glazbenih škola u Bostonu, predavao improvizaciju, a naposljetku se pridružio sastavu kojeg je predvodio velikan bluesa Clarence “Gatemouth” Brown. Išao je na turneje s Ericom Claptonom i grupom U2, a, nakon što se skrasio u Nashvillu, radio je s nekoliko zvijezda country glazbe.

Nitko nije tako podrobno pratio njegovu karijeru kao njegova supruga Karen Leipziger, koja je Dennisa upoznala 1985. godine. Karen, i sama poznata glazbenica i publicistkinja, kaže da je Dennis svirao bolje nego ikada prije, radeći svo vrijeme, i to s nekima od najboljih u biznisu: “Dosta je radio, a kada radite s najboljima onda vas to potiče da i sami radite bolje i više. Njegov se rad nije toliko promijenio, koliko je postajao sve dublje uključen u ono što je radio. Imao je iskustva s električnim glazbalima, no njegovi su korijeni bili u New Orleansu, teksaškom bluesu i jazzu. Njegovi su uzori bili Sonny Rollins, Sonny Stitt, Stanley Turrentine, Hank Crawford, Gene Ammons.”

Karen dodaje: “Ovo je album koji je zaista želio napraviti. On nije bio vođa benda, i to mu se sviđalo. No, imao je viziju albuma na kom bi bio vođa benda. Otkad ga poznajem govorio je o orguljaškom triju. Ovo je zaista želio napraviti, i to mu je uspjelo. Stvarno je bio ponosan na ovaj projekt.”

Karen Leipziger bila je izvršna producentica ovog albuma, a Dennisov prijatelj i suradnik Kevin McKenree svirao je orgulje. Na albumu je Dennis obradio skladbe svojih omiljenih R&B glazbenika Raya Charlesa, Fatsa Domina, Isaaca Hayesa, te Percyja Johnsona, kao i The Beatlesa i Dr. Johna. Na njegovoj interpretaciji skladbe Buddyja Johnsona, “Since I Fell For You”, pojavljuje se i vokalist Delbert McClinton.

XS
SM
MD
LG