Linkovi

Stengel: Rat protiv terorizma ujedinjuje ljude


Ričard Stengel, američki podsekretar za javnu diplomatiju
Ričard Stengel, američki podsekretar za javnu diplomatiju

Borba protiv terorizma ujedinjuje ljude i događaji poput terorističkih napada 11. septembra u Americi ujedinili su svijet protiv terorizma, rekao je u razgovoru za TV Alhuru podsekretar SAD za javnu diplomatiju Ričard Stengel. On tvrdi da su od u kontinuitetu snažila savezništva SAD sa arapskim državama, te da se ta saradnja najbolje ogleda u trenutnom obračunu sa esktremistima Islamske države (ID).

“Saradnja u borbi protiv Islamske države doprinijela je jačem fokusu globalne saradnje u borbi proitiv terorizma. Saradnja SAD i država članica globalne koalicije jača jer imamo zajedničkog neprtijatelja, a zajednički neprijatlji ujedinjuju ljude”, kaže Stengel.

Protiv ID-a se, dodaje, vodi borba na ratištu gdje je napredak snaga ID osujećen, a prostor koji su zauzimale sužen. Borba se vodi i u sferi informacija. Od pojave ID-a mnogo je činilaca koji su se uključili u tu borbu – arapske države su mobilisale aktere na svojim društvenim mrežama, a formiraju se i centri poiput Sawaba, centra koji je upravo pokrenut sa Arapskim Emiratima sa ciljem da se kontrira porukama i sadržaju koji ID plasira purtem društvenih medija. Cilj je, kaže Stengel, da se prezentira alternativa negativnoj viziji koju ID predtsavlja.

"Mi nastojimo da obuzdamo odlazak na strana ratišta. Pokušavamo da objasnimo da je mit koji ID plasira lažan, da kalifat nije raj, da ljudi tamo nemaju vodu, struju, pristup ibnternetu… A prevencija radikalizacije u korist ID-a uključuje i širu kampanju suprotvstavljanja informativnom ratu i porukama koje ekstremisti šire putem Tvitera i socijalnih medija", kaže Stengel.

Na pitanje da li će i kako biti ostvarena pobjeda u ratu protiv terorizma Stengel kaže da je nerealno obećavati da će se terorizam u svakom svom obliku i manifestaciji biti iskorijenjen, ali da se prijetnja od terorizma svakodnevno umanjuje. On međutim naglašava, da je siguran da će rat protiv ID-a, koji je u toku, biti dobijen.

U demokratiji su usaglašeni I izbalansirani odnosi ljudskih i individualnih prava, pitanja privatnosti I bezbjednosti. Taj balans je uvijek prisutan I uvije postojitanka linija koja razdvaja norme koje nisu međusobno isključive.

XS
SM
MD
LG