Linkovi

STEM Youth kamp: Nauka kao jedan od preduslova za razvoj demokratije


Stem Youth kamp, Konjic. Izvor: FB stranica Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT).
Stem Youth kamp, Konjic. Izvor: FB stranica Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT).

Krajem avgusta ove godine u Konjicu je u organizaciji Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT), a uz podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini održan projekat STEM Youth Camp, čiji je glavni cilj bila promocija nauke i tehnologije i međusobno povezivanje mladih koji vole ove oblasti. Za one koji ne znaju, STEM je akronim za „Science, Technology, Engineering, Mathematics“, a pokriva polje prirodnih, primijenjenih, tehničkih i matematičkih nauka.

Asocijacija za napredak nauke i tehnologije je nevladina organizacija osnovana 2017. godine, koju čine naučnici iz oblasti prirodno-matematičkih i tehničkih nauka. Neki od ciljeva ANNT podrazumijevaju rad na efektivnijem umrežavanju naučnika i stručnjaka iz BiH i dijaspore, unapređenje međunarodne naučne saradnje, pružanje pomoći pri usmjeravanju, pomaganje studiranja i usavršavanja na prestižnim svjetskim univerzitetima, rad na poboljšanju uslova i infrastrukture za razvoj nauke i tehnologije u BiH te rad na jačanju saradnje naučno-istraživačkih institucija i industrije.

Dio članova ove organizacije živi i djeluje u Bosni i Hercegovini, dok drugi rade na prestižnim svjetskim institucijama kao što su CERN (Ženeva), UCL (London), ETH Zürich (Cirih), ili pak u kompanijama kao što je DeepMind (Google, London). Neovisno o geografskoj lokaciji, svi su vezani za Bosnu i Hercegovinu te dijele zajedničku viziju o unapređenju stanja nauke u njoj.

Kamp se sastojao od predavanja i zanimljivih praktičnih radionica gdje su učesnici imali priliku čuti iskusne naučnike, poput članice Akademije nauka i umjetnosti BiH Branislave Peruničić-Draženović, ali i mlađe naučnike kao što je doc. Adnan Mehonić sa UCL-a, te uspješne ljude koji rade u high-techkompanijama poput MSc. Hamze Merzića, koji radi za DeepMind. Održane su dvije naučno-tehničke radionice, od kojih su u jednoj učesnici imali priliku da testiraju svoje znanje i intuiciju iz mehanike kroz simulacije na računarima, a u drugoj su uz pomoć ponuđenog pribora imali priliku da se okušaju u pravljenju malih vozila. Pored ovoga, učesnici su kroz dvije soft skill radionice imali priliku da unaprijede svoje društvene vještine koje nisu bitne samo u svakodnevnici, već i u naučnom svijetu.

Stem Youth kamp, Konjic. Izvor: FB stranica Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT).
Stem Youth kamp, Konjic. Izvor: FB stranica Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT).

„Nevjerovatno mi je drago što vidim da neko iskreno brine za nas mlade, a ovaj kamp je odisao tom energijom. Svako predavanje, svaka radionica i druženje mi je pokazalo da organizatori uživaju u svojim poslovima i dali su sve od sebe da nam pomognu, što se jako rijetko sreće“, prenijela je svoje utiske o Youth STEM kampu učesnica Tanja Gavrić, učenica JU SŠC "Petar Kočić" u Zvorniku.

„Za ovaj kamp smatram da je jedna od najboljih odluka u mom životu. Konačno sam stekao viziju o tome šta želim biti u životu i na šta se trebam fokusirati. Druženja su bila sjajna kao i kompletan program kampa“, kaže Kenan Mešić, gimnazija Meša Selimović, Tuzla.

„Kamp mi je jedno od prelijepih iskustava ovoga ljeta jer sam upoznala nove ljude iz različitih gradova sa istim ciljevima, slušala zanimljiva predavanja čije tematike čak istražim dalje u toku školovanja, dobila mnogo iskustva, savjete i odgovore oko studiranja, oblasti, ciljeva, motivacije. Na kraju kampa mogu reći da sam mnogo odlučnija u svojim ciljevima i da imam jasniju sliku svoje putanje za ostvarivanjem svoje karijere“ , navodi Adna Medošević, učenica Druge gimnazije Sarajevo.

U ANNT su svjesni da razvoj nauke u našoj zemlji ne zauzima nužni položaj kao važno strateško pitanje. Stoga smatraju da jedan od fokusa treba biti i popularizacija nauke i tehnologije i edukacija mladih. Pored generalne popularizacije naučne misli, u Asocijaciji žele da svojim praktičnim iskustvom pokazati da je međunarodno konkurentan naučno-istraživački rad realističan cilj za našu akademsku zajednicu. Naime, većina članova ANNT koji grade uspješnu akademsku karijeru u Zapadnoj Evropi i svijetu su završili bar dodiplomski studij u BiH te im ova distinkcija daje širi uvid u realno trenutačno stanje u našoj zemlji i svijetu.

„Organizovanjem STEM kampa želja nam je bila da barem određenom broju djece koja su pokazala afinitet prema nauci i tehnologiji približimo šta to znači i kako izgleda baviti se naukom i tehnologijom, da ih upoznamo sa sadašnjim trendovima iz tog domena, te da im pomognemo pri njihovom opredjeljenju za daljnju karijeru“, naglašava Amina Fazlić, PR STEM Youth kampa. Međutim, iz ANNT dodaju da su im ljudski i finansijski resursi ograničeni te su se od velikog broja iznimno kvalitetnih aplikacija morali opredijeliti za 50 srednjoškolaca. Odabir učesnika je izvršen na osnovu uspjeha i motivacionih pisama koja su učenici priložili uz aplikacije.

Također, članovi ove organizacije su itekako svjesni povezanosti ekonomije i razvoja nauka i tehnologije te žele raditi na sintezi ovih područja. Naime, velike nauke i visoke tehnologije nema bez ulaganja u njih, a istovremeno razvoj ovih oblasti omogućava privredni procvat. Unapređenje efikasnosti društvenog sektora kroz digitalizaciju umnogome zavisi od nauka koje pripadaju STEMu. Slično, društveno-ekonomski sektor određuje stratešku važnost specifičnih STEM oblasti. „Ne mislimo da je STEM garant uspjeha društva, ali ga svakako smatramo jednim od ključnih sastojaka“, poručuju iz ANNT.

Stem Youth kamp, Konjic. Izvor: FB stranica Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT).
Stem Youth kamp, Konjic. Izvor: FB stranica Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT).

Upitani da prokomentarišu nešto o stanju nauke i tehnologije u BiH, iz Asocijacije kažu kako je situacija nezadovoljavajuća: izdavanja za naučna istraživanja su relativno niska te čak i regionalno nekonkurentna, a fakulteti gube atribut istraživačkih institucija. „Moramo više raditi na strateškoj analizi i planiranju ulaganja u ekonomski isplative, industrijski relevantne i pravovremene projekte“, zaključuje Alija Bevrnja iz ANNT i dodaje kako naučno-tehnološko znanje omogućava ljudima da bolje spoznaju i shvate sebe i društvo u kojem žive, a društvo takvih pojedinaca ima bolje preduslove za razvoj demokratije.

Iz ANNT se nadaju da će biti prilika za saradnju sa organizacijama koje dijele njihovu viziju, a nadaju se i podršci institucija u Bosni i Hercegovini.

„Vjerujemo da zajedno možemo raditi na stvaranju bolje budućnosti za naše društvo upravo kroz unapređenje statusa STEM oblasti“, jedan je od zaključaka koje su iznijeli za kraj.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG