Linkovi

Obnavljanje mišićnog tkiva osnovnim ćelijama životinja


Univerzitet u Pittsburghu
Univerzitet u Pittsburghu

Obećanje da će takozvane temeljne ili korijenske ćelije jednog dana možda pomoći da se regenerira oštećeno tkivo ljudskog organizma, izgleda da je blizu ostvarenja.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pittsburghu objavili su da je nekima od njihovih teško povrijedjenih pacijenata naraslo novo mišićno tkivo uz pomoć tkiva mokraćnog mjehura svinje.

Nakon nesreće na skijanju u kojoj je izgubio veći dio mišića na listu lijeve noge, Nicholas Clark nije više bio u stanju da obavlja neke od svojih redovnih aktivnosti.

Osim gubitka mišića, izgubio sam bio i mnogo nervnog tkiva i krvne sudove, kao i drugog tkiva. To me je zaista ograničilo u svakoj vrsti aktivnosti., kaže Clark.

Skeletni mišići mogu se regenerirati nakon manjih povreda, uz pomoć fizikalne terapije, ali ako je izgubljeno više od 20 procenata mišićnog tkiva, oštećenje je trajno, kaže doktor Stephen Badylak sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pittsburghu.

Ostajete sa suviše velikom prazninom koja se ispuni samo tkivom ožiljka.

Naučnici već dugo znaju se stavljanjem temeljnih ćelija na mjesto povrede, mogu preobratiti u nove muskularne ćelije. Ali bila im je potrebna neka struktura, matrica, da bi se one mogle razvijati.

Badylakov tim je kreirao ekstra-celularnu matricu od mokraćnog mjehura svinje. Zatim su iz tog novog tkiva odstranili sve tragove ćelija svinjskog tkiva, da pacijentov imuni sistem ne bi odbacio novo tkivo.

Ekstracelularna matrica je kao neko ljepilo, koje koje na okupu drži sve ćelije našeg organizma., govori doktor Badylak.

Matrica je zatim implementirana na povrijedjeno mjesto, i dok se postepeno topila u pacijentovom tijelu, ispuštala je hemikalije koje su privlačile temeljne ćelije. Fizikalna terapija je zatim pomogla da temeljne ćelije shvate da treba da stvaraju mišićno tkivo.

Svih pet pacijenata u Badylakovoj studiji, izgubilo je 60 do 90 procenata mišićne mase. Šest mjeseci nakon početka terapije, kod sviju njih je naraslo novo tkivo, a troje medju njima imalo je dramatičan napredak. Pacijent Clark kaže sad može čak i vozi bicikl, a čak i preskače konopac.

Ima i drugih stvari, dan za danom, koje zaista prave razliku., kaže pacijent Clark.

Naučnici kažu da su eksperimentirali uglavnom sa starijim povredama, ali da bi novi metod vjerovatno funkcionirao i bolje sa pacijentima u ranijoj fazi.

XS
SM
MD
LG