Linkovi

Načelnik Gradiške o 139.000 KM za automobil: To treba da bude vozilo koje je reprezent Opštine


Zoran Adžić, načelnik Gradiške (Fotografija preuzeta sa web stranice Opštine Gradiška)
Zoran Adžić, načelnik Gradiške (Fotografija preuzeta sa web stranice Opštine Gradiška)

Načelnik Opštine Gradiška Zoran Adžić pokrenuo je prije nekoliko dana tender za nabavku osam automobila, među kojima je i luksuzna limuzina vrijedna do 139.000 maraka s porezom.

Adžić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da nabavlja vozilo u vrijednosti do 118.900 konvertibilnih maraka (KM) bez poreza na dodanu vrijednost, jer “načelnik ne bi trebao da se vozi vozilima u kojima se voze referenti drugih odjeljenja”.

Vrijednost vozila koja je navedena u tenderskoj dokumentaciji je gornja granica, što znači da će se možda kupiti i jeftiniji auto, kazao je Adžić za BIRN BiH.

“Ovo je gornja granica, niko nije rekao da vozilo mora toliko da košta… Mislim da sam kao načelnik pokazao neke rezultate i mislim da sam zaslužio da se to vozilo zanovi. To treba da bude vozilo koje je reprezent Opštine. Da li će to biti Audi ili ne, ne znam ni ja…”, obrazložio je načelnik Adžić za BIRN BiH.

On smatra da se ne bi trebao voziti u vozilu “kojim bi referent odjeljenja obilazio makadamske, neasfaltirane puteve, ili gdje referent za imovinsko-pravne poslove obilazi međe po selima, i da se u takvom vozilu ne vozi načelnik”.

Sadašnje vozilo u kojem se vozi, kazao je Adžić, staro je 14 godina i prešlo je više od 600.000 kilometara. Tokom dvije godine vožnje, kaže Adžić, vozilo se pokvarilo na putu iz Italije, a drugom prilikom je s njega otpao točak.

“Sad bih ja trebao da poginem da bih zadovoljio sujete nekih novinara, mislim da to nije u redu”, dodao je načelnik.

Opština Gradiška je 15. februara na portalu javnih nabavki objavila tender za kupovinu osam automobila vrijedan gotovo 300.000 KM bez PDV-a. Osim vozila za načelnika, druga vozila se nabavljaju za odjeljenja opšte uprave, inspekcije, komunalnih i stambenih poslova, privrede i poljoprivrede te civilne zaštite. Vozilo za načelnika vrednije je od pet automobila za četiri odjeljenja Opštine.

Vozilo za načelnika treba da bude proizvedeno u 2019. godini, s dizelskim V6 motorom, s pogonom na sva četiri točka i dugo gotovo pet metara.

Od ostale opreme, kako je navedeno, vozilo treba da posjeduje termoizolaciona stakla, automatsku klimu, ugrađene parking senzore, električno zatvaranje poklopca prtljažnika sa senzorom, LED svjetla, multifunkcionalni kompjuter s prikazom u boji, integrisan informacioni sistem vozila, kao i grijanje prednjih sjedišta.

Institucije i javne kompanije pokrenule su tokom 2018. godine tendere za nabavku službenih vozila u vrijednosti većoj od 93 miliona maraka za 1.666 vozila, pokazuju podaci Baze službenih automobila BIRN-a BiH. Tokom protekle godine završeni su tenderi u ukupnoj vrijednosti većoj od 38,7 miliona konvertibilnih maraka (KM) u kojima je kupljeno 926 vozila.

Samo na putnička vozila, odnosno službene limuzine, njih 329, potrošeno je nešto više od 10,6 miliona KM.

Najskuplje putničko vozilo prošle godine kupio je Medicinski fakultet u Mostaru za gotovo 100.000 KM s porezom.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG