Linkovi

State Department: Porastao broj zemalja u kojima cvjeta trgovina ljudima


Žene Cambodie natjerane u seksualno ropstvo
Žene Cambodie natjerane u seksualno ropstvo

Gosdišnji izvještaj State Departmenta zemlje rangira u tri reda, ovisno o naporima vladeda se trgovina spriječi a počiniteljji kazne

Sjedinjene Države su saopćile da se broj zemalja u svijetu koje ne uspijevaju ispuniti minimum medjunarodnih standarda kada je u pitanju borba protiv trgovine ljduima, povećao jako za godinu dana, sa 13 najgorih kršiteljica na 23.


U Godišnjem izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima u svijetu, tim zemljama su ove godine dodate Liban, Libya, Venezuela, i nekoliko novih afričkih zemalja.

Predstavljajući danas izvješatj u Washingtonu, američki državni sekretar Hillary Clinton je naglasila da svaka zemlja mora učiniti više, i dodala da se danas više nego ikada ljudi eksploatiraju u svrhe trgovine i robovanja: čak 27 miliona.


Vlade su poduzele važne korake, kazala je gospodja Clinton, kao što su novi zakoni, ali su potrebne dodatne akcije. Broj sudskih procesa trgovcima ljudima, kazala je državni sekretar, je u cijelom svijetu relativno statičan u odnosu na protekle godine.

Kada je u pitanju BiH, State Department kaže da je zemlja i dalje izvor, destinacija i tranzitna tačka za žene, muškarce i djecu koji se tjeraju u prisilni rad i prostituciju. BiH žrtve su podložne trafikingu i prisilnom radu u Azerbejdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama u Evropi, A žene iz ALbanije, Srbije Kosova i žene BiH , kao i djevojčice, su predmetom seksulane trgovine unutar same BiH.


Vlada BiH, kaže se u godišnjem izvještaju State Departmenta , se u potpunosti drži i nastoji održati minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima.


Vlada BiH je takodjer održala svoje napore u policijskim akcijama protiv kriminalaca i trgovaca ljudima, zaštiti žrtava i postala vodećim primjerom u spriječavanju prisilnog prosjačenja djece.Medjutim, vlada BiH nije uspjela identificirati veliki broj žrtava trafikinga, što je u pojedinim slučajevima dovelo do kažnjavanja žrtve umjesto trgovca.


Neke ne vladine organizacije u BiH su izvijestile da je korupcija koja je povezana direktno sa trgovinom ljudima, značajno onemogučila vladinu sposobnost da oštro kazni trgovce, a uspješno identificira i zaštiti žrtve.State Department preporučuje vladi BiH, kada je upitanju spriječavanje ttrgovine ljduima, da s više napora istražuje sve makar i potencijalne slučajeve ljudske trgovine bilo kojeg oblika, i potom osigura da počinitelji kriminalnih djela budu agresivno kažnjeni.
Takodjer, poručuje State Department, bolji monitoring i infmacije su potrebni u identificiranju stvarnih žrtava kako se ne bi one kažnjavale , te da proširi partnerstvo sa ne vladinim organizacijama kako bi se osigurala njihova uloga, a ojačala sposobnost vlade da se zaštite žrtve, a počinitelji hvataju i kazne.


BiH je inače iz Reda 2, prešla u Red 1 rangiranja, što je najbolji red koji oslikava napore vlade u borbi protiv trgovine ljduima, ali ne znači da trgovine ljduima nema.
Medju najgorim kršiteljima ove godine su na listi Alžir, Centralno Afrička republika, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja Bisau, Madagaskar Micronesia, Turkmenistan i Yemen, te Burma, Cuba, Eritrea, Iran, the Democratic Republic of Congo, Kuwait, North Korea, Mauritania, Papua New Guinea, Saudi Arabia, Sudan, and Zimbabwe.
XS
SM
MD
LG