Linkovi

Izvještaj State Departmenta o terorizmu: utjecaj al Qaide se smanjuje


Kuća u kojoj je prošle godine u operaciji američkih specijalaca, u Pakistanu, ubijen Usama bin Laden
Kuća u kojoj je prošle godine u operaciji američkih specijalaca, u Pakistanu, ubijen Usama bin Laden
Vijesti dana započinjemo u Washingtonu, gdje je State department saopštio da se jezgro Al Qaide smanjuje nakon smrti Osama Bin Ladena 2011. godine, ali da su terrorističke grupe povezane sa Al Qaidom sve veća prijetnja raznim vunerabilnim regionima širom svijeta.
Ambasador za anti terorizan Daniel Benjamin je danas dao ovu procjenu nakon što je objavljen godišnji izvještaju o globalnom terorizmu.
Ambasador Benjamin je jemensku granu Al Qaide na nazvao opasnom grupom koja profitira od političkih nemira u Jemenu.
On je takodjer kritikovao Iran koji i dalje ostaje država sponzor terorističkih aktivnosti i prošle godine.

Izvještaj dalje navodi da je broj terorističkih napada prošle godine od 10238, za hiljadu i tristo napada manje nego prethodne godine, te da je više od polovine ovih napada izvedeno i Afganistanu, Pakistanu i Iraku.
broj terorističkih napada se znatno povećao u Africi uglavnom zahvaljujući militantnoj grupi Boko Haram iz Nigerije.
Snimak napadača na američku ambasady prošloga oktobra u Sarajevu
Snimak napadača na američku ambasady prošloga oktobra u Sarajevu

Što se tiče BiH , prema izvještaju State Departmenta zemlja je pojačala kontra terorističke aktivnosti tijekom 2011 godine i pokazala se kooperativnim kontra terorističkim partnerom Sjedinjenim Državama. Agencije BiH za provodjenje zakona na redovitoj bazi suradjuju sa svojim američkim i evropskim kolegama kada su u pitanju terorističke istrage. Bosanska policija i agencije za bezbjednost su provodile potrage i ispitivanja osumnjičenih za terorizam nakon podmetanja automobila bombeu aprilu mjesecu, kao i nakon napada na američku ambasadu u oktobru. Udružena protu teroristička operativna grupa - task force - radi na poboljšanju koordinacije izmedju mnogih policijskih i bezbjedonosnih agencija u zemlji, kako bi se bolje nosili s potencijalnim terorističkim prijetnjama i činovima terorizma . BiH je nastavila sudjelovati u američkom programu Pomoći u borbi protiv terorizma. Ti su napori dali mješovite rezultate usljed fragmentirane prirode sektora policije i bezbjednosti u BiH. Potencijalne prijetnje nasilnim ekstremizmom uključivale su vjerske ideološke utjecaje iz Evrope i sa Srednjeg Istoka, kao i utjecaje regionalnih nacionalističkih ekstremističkih grupa na području bivđe Jugoslavije.
XS
SM
MD
LG