Linkovi

Novi izvještaj State Departmenta o terorizmu


State Department: 10 zemalja s najvećim brojem terorističkih napada
State Department: 10 zemalja s najvećim brojem terorističkih napada
State Department je saopćio da al-Qaida i njeni ogranci i dalje pretstavljaju ozbiljnu prijetnju Sjedinjenim Državama i saveznicima.
U godišnjem izvještaju State Departmenta o terorizmu se izmedjuostaloga kaže da je liderstvo al Qaide u Pakistanu i Afghanistanu ubrzalo decentralizaciju mreže, što je rezultiralo s više agresivnijih ogranaka, koje autonomno operiraju, pogotovo u Jemenu, Siriji, Iraqu, na sjeverozapadu Afrike i u Somaliji. Izvještaj takodjer naglašava da je Iran i dalje glavni sponzor terorizma, te da su žrtve terorističkog nasilja u 2013. , izazvanog sektaškim motivima, bili primarno civili.

Kada je u pitanju BiH, u izvještaju se kaže da se nastavlja spori napredak u povećanju kapaciteta potrebnih za borbu protiv terorizma, i dodaje se da Bosna i Hercegovina ostaje kooperativan partner Sjedinjenih Država u toj borbi. Usprkos budžetskim ograničenjima, bosanska zajednička anti-teroristička grupa nastavlja rad u cilju poboljšanja koordinacije izmedju mnogih bosanskohercegovačkih sigurnosnih i policijskih agencijakako bi se što bolje suprotstavili potencijalnim terorističkim prijetnjama, i odgovorili na činove terorizma.Utjecaj nasilnih i ekstremnih islamističkih ideologija, kao i regionalne ekstremne grupe, upravo predstavljaju izvore prijentji terorom u BiH.

Odgovarajući na relativno veliki broj bosanskih Muslimana koji su otišli u Siriju da se bore na strani raznih pobunjeničkih frakcija, bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radoncic je prošloga novembra predstavio i prijedlog zakona koji kažnjava gradjane Bih koji se vrate u zemlju nakon što su sudjelovali u akcijama nepriznatih milicija u inostranstvu. Taj zakon takodjer predvidja kažnjavanje onih koji organiziraju odlaske u Siriju, i regrutiraju mlade ljude za to.

U izvještaju State Departmenta se spominju i dva sudjenja za terorističke aktivnosti, Mevlidu Jašareviću za pucanje na američku ambasadu u oktobru 2011., te Harisu Čauševiću za teroristički čin iz juna 2010. godine usmjeren na policijsku stanicu u Bugojnu.

Agencije za provodjenje zakona u BiH, kaže se dalje u izvještaju, redovito kontaktiraju i suradjuju sa svojim evropskim i američkim kolegama u anti-terorističkim istragama, a regionalna suradnja sa Srbijom i Hrvatskom se poboljšala u 2013. godini.

U izvještaju State Departmenta se zaključuje da vjerske zajednice u BIH suradjuju, putem Medjuvjerskog Vijeća, u promoviranju tolerancije i suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu. Neki muslimanski lideri, kaže se, su u 2013. bili posebno aktivni u vlastitim kongregacijama, a primjer za to je Reis Husein Kavazović koji je povodom odlaska bosanskih Muslimana u Siriju i na druga bojišta izjavio da, navodimo, osudjuje proljevanje nevine krvi, svaki oblik nasilja, pozive na prijetnje, jer to nije staza pravovjernih. ” Istodobno je reis Kavazović pozvao vjernike da kritički i pažljivo razmisle o tome kakvoj se vojsci pridružuju, i čije to oružje drže , zaključuje se u dijelu izvještaja State Departmenta o terorizmu u svijetu u 2013. godini, posvećenom Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG