Linkovi

Bijela Kuća i State Department pozdravljaju hapšenje posljednjeg haškog optuženika


Srbijanski predsjednik Tadić je dobio sve američke pohvale zbog hapšenja Gorana Hadžića, dva mjeseca nakon što je uhapšen Ratko Mladić
Srbijanski predsjednik Tadić je dobio sve američke pohvale zbog hapšenja Gorana Hadžića, dva mjeseca nakon što je uhapšen Ratko Mladić

State Department kaže da očekuje da se Hadžić čim prije prebaci u Hag

U saopćenju Bijele Kuće se kaže:

Sjedinjene Države pozdravljaju hapšenje Gorana Hadžića, koji je optužen za sudjelovanje u ubojstvu stotina hrvatskih civila, između drugih zločina, i koji je bio posljednji bjegunac optužen za zločine na Haškom Tribunalu . Čestitamo predsjedniku Tadiću i srbijanskoj vladi što su osigurali da i posljednji optuženi bjegunac iziđe pred lice pravde na Tribunalu.

Nadamo se da hapšenje Goran Hadžića, do kojeg dolazi manje od dva mjeseca nakon što je uhvaćen i predat Ratko Mladić, može donijeti toliko potreban kraj ovog slučaja žrtvama zločina počinjenih u Hrvatskoj i njihovim obiteljima, kao i drugdje u regiji. Također služi kao još jedan podsjetnik onima diljem svijeta koji čine užasne zločine da će i na njih doći red.

Tijekom proteklih 18 godina Sjedinjene Države bile su i ostaje pouzdan pristalica Haškog Tribunala i njegovog posla koji je od ključne važnosti. Hapšenja Mladića i Hadžića, dva posljednja bjegunca od 161 osobe protiv kojih je ovaj sud podigao optužnice, omogućit će Tribunalu, kao i mnogim profesionalcima koji na njemu rade, da naposljetku okončaju svoj mandat u ime žrtava i u potrazi za pravdom.

Slično je i saopćenje iz State Departmenta, u kojem izmedjuostalog stoji:

Sjedinjene Države pozdravljaju hapšenje Gorana Hadžića, i čestitaju predsjedniku Srbije, Borisu Tadiću, snagama policije Srbije i svim drugima koji su radili da se optuženik konačno privede licu pravde.

Očekujemo najbrže moguće izručenje ovog optuženika Haškom Tribunalu tako da se pravda može konačno zadovoljiti.

Ovo hapšenje zaokružuje užasno poglavlje u povijesti ovog područja i pomaže pokazati da je Srbija odlučna provesti izmirenje kao i vladavinu zakona, što su ključni elemnti za napredak ka prijemu u Evropsku Uniju.

XS
SM
MD
LG