Linkovi

SAD: „Obaveza naše generacije je jaka, dinamična srednja klasa...“


Drugi cilj predsjednika Obame, posebno naglašen u govoru o stanju nacije, je smanijti ogroman budžetski deficit i nacionalni dug.

Zahvaljući odlučnosti svih Amerikanaca, mogu izvjestiti o velikom progresu. Nakon decenije izuzetnih ratnih napora, naši vojnici se vraćaju kućama. Nakon godina teške recesije, otvorili smo 6 miliona novih radnih mjesta, indeksi na berzanskim tržištima rastu... To su ocjene koje je na samom početku jednosatnog govora o stanju nacije na zajedničkoj sesiji oba doma američkog Kongresa izrekao predsjednik SAD Barack Obama. Dalji dio tog govora bio je precizan pregled ideja, programa i intencija koje želi i namjerava ostvariti u svom drugom mandatu.

„Obaveza naše generacije je ponovo podstaknuti rast najsnažnije poluge američkog ekonomskog rasta. To je jaka, dinamična srednja klasa....“ – istakao je već u drugoj, trećoj minuti gospodin Obama i time jasno dao do znanja da će u svom drugom mandatu nastaviti ono što je bio njegov osnovni cilj i u prve četiri godine u Bijeloj kući.

„Hajdemo noćas proglasiti da u najbogatijoj zemlji svijeta niko ne bi trebalo da živi u siromaštvu, hajdemo povećati najnižu satnicu na federalnom nivou na 9 dolara po satu...“ – konkretan je i vrlo jasan prijedlog koji je uputio i senatorima, i kongresmenima, i svim Amerikancima, kao jedan od koraka koji će voditi jačanju srednje klase.

Drugi jasno definirani cilj predsjednika Obame je smanijti ogroman budžetski deficit i nacionalni dug promišljenom reformom poreskog sistema kojom će bogati podnijeti razmjeno veći teret smanjivanja deficita i duga.

Kada su u pitanju spoljnopolitički prioriteti u njegovom drugom mandatu gospodin Obama je posebno naglasio:

„Krajem slijedeće godine naš rat u Afganistanu će biti završen.“

Sjedinjene Države će i nakon 2014. godine ostati u Afganistanu, a modaliteti tog ostanka definiraće se u pregovorima sa afganistanskom vladom. Kada je Sirija u pitanju biće nastavljen pritisak na režim Bashara al Asada, a takođe i na Iran i na Sjevernu Koreju da se diplomatskim putem iznađu rješenja za nuklerne programe tih zemalja.

„Sve što sam rekao večeras nije toliko bitno ako nismo u stanju zaštiti naše najdragocjenije blago – našu djecu....“ - rečenica je kojom je gospodin Obama počeo posljednji dio govora, dio o nužnosti smanjena oružanog nasilja. Jasno je istakao na nove mjere neće preduprijeti napade slične onom u osnovnoj školi Sandy Hook, ali i naglasio da roditelji nedužnih, besmisleno ubijenih osnovaca zaslužuju da se o ograničavanju posjedovanja i korištenja oružja glasa, da to traži i većina Amerikanaca.

Nakon Obaminog govora o stanju nacije, uslijedio je takođe tradicionalni odgovor predstavnika druge, Republikanske stranke. Sinoć je izbor pao na senatora Marka Rubia koji je, u najkraćem, istakao da će mnoge ideje, programi i prijedlozi o kojima je Obama govorio najviše štetiti upravo američkoj srednjoj klasi.
SAD: „Obaveza naše generacije je jaka, dinamična srednja klasa...“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
XS
SM
MD
LG