Linkovi

SAD: Noć oprečnih ocjena govora i ostvarenja predsjednika Obame


Ostvarenja Baracka Obame biće i vrlo često kritikovana ili hvaljena i tokom predizborne kampanje koja će trajati do prvih novembarskih dana.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je sinoć sedmi, i posljednji put, govorio o stanju nacije. To tradicionalno januarsko obraćanje američkih predsjednika najširoj američkoj javnosti pred članovima oba doma Kongresa i brojnim uglednim zvanicama prošle večeri bilo je, u najkraćem, Obamina vizija budućnosti zemlje i isticanje potrebe da se zaliječe i prevaziđu duboke međustranačke političke podjele. On je istakao da su njegove mogućnosti da realizira neke od intencija, ideja i očekivanja u posljednjoj godini drugog predsjedničkog mandata skromne upravo zbog tih političkih podjela, ali je obećao da neće prestati ili posustati na njihovom ostvarivanju. Kao prioritete naveo je reformu nefunkcionalnog imigracijskog sistema, zaštitu djece od oružanog nasilja, ujednačavanje zarada za jednak rad, plaćeni odmor zaposleninm, povećanje minimalne satnice...

"To je izuzetno bitno svim našim obiteljima, obiteljima koje teško rade, to su još uvijek stvari koje je ispravno napraviti i ja neću odustati dok one ne budu napravljene" – obećao je predsjednik.

Govoreći o vanjskoj politici Sjedinjenih Država u ovoj godini, predsjednik Obama je naglasio da je njegov prioritet zaštita američkog naroda i progon terorističkih mreža, ocjenjući al-Qaidu i militantni, ekstremistički pokret za Islamsku državu velikom prijetnjom po sigurnost Sjedinjenih Država.

Nakon Obaminog govora o stanju nacije uslijedile su brojne reakcije, od predsjedničkih kandidata do članova Kongresa, i Demokrata i Republikanaca. Sumirajući te reakcije u najkrećem se može reči da je prošla noć bila noć dubokog kontrasta između Demokrata i Republikanaca u ocjenama, i samog govora, i sedmogodišnjih ostvarenja predsjednika Obame. Demokrati su pozitivno ocijenili i jedno i drugo.

Eliott Engel, zastupnik, Demokrata:

"Govor je bio promišljen. Obama se osvrnuo na sopstvena iskustva iz sedam prethodnih godina i iznio poglede na naredne godine. Bio je otvoren i iskren. Pretpostvljam da je od svih govora o stanju nacije, ovaj posljednji sam napisao."

Ben Cardin, senator, Demokrata:

"Mislim da je predsjednik snažno naglasio američku međunarodnu ulogu, da je uvjerljivo istakao nužnost našeg prisustva i liderstva. Takođe mislim da je uvjerljivo ukazao i na principe za koje se zalažemo."

Za Republikance, govor predsjednika Obame bio je govor bez bitnih detalja.

Tom Cole, zastupnik, Republikanac:

"Želio sam čuti malo više kako da uravnotežimo budžet, porazimo ISIS, nastavimo ekonomski rast."

Tom Merino, zastupnik, Republikanac:

"Bio je nedorečen. Dobro govori o nužnom, ali zašto to i ne ostvari."

Neki od predsjedničkih kandidata, Republikanaca, reagirali su i prije predsjednikovog sinoćnjeg govora.

Chris Christie, predsjednički kandidat, Republikanac:

"Govor o stanju nacije neće biti poziv na akciju. To će biti lista želja predsjednika koji nas je razočarao."

Putem Twittera, neposredno nakon Obaminog govora, predsjednički kandidat Jeb Bush, također Republikanac, ocijenio je da predsjednik, sa sinoć rečenim o ekonomiji i borbi protiv ISIS-a živi u nekom drugom svijetu.

Osim prošle noći, ostvarenja Baracka Obame kao predsjednika u prethodnih sedam godina i u ovoj, posljednoj, biće vrlo često procjenjivana, kritikovana i hvaljena, i tokom predizborne kampanje koja će trajati do prvih novembarskih dana.

SAD: Noć oprečnih ocjena govora i ostvarenja predsjednika Obame
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

XS
SM
MD
LG