Linkovi

SAD: Uoči petog Obaminog govora o stanju nacije


Sutrašnjim govorom predsjednik Obama će, kako se očekuje, pozvati, kako je i ranije isticao, na godinu akcije u oblasti ekomije i na poboljšanju položaja srednje klase.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama sutra navečer će se po peti put obratiti Amerikancima tradicionalnim govorom o stanju nacije. Osim u Sjedinjenim Državama govor koji će održati u zgradi Kongresa, uz prisustvo svih senatora i zastupnika, drugih američkih visokih zvaničnika i uglednih gostiju iz inostranstva, biće pomno praćen i analiziran i u svijetu. Gospodin Obama će, kako se očekuje, pozvati, kako je i ranije isticao, na godinu akcije u oblasti ekomije i na poboljšanju položaja srednje klase. Politička, međustranačka polarizacija će, upozoravaju analitičari, i ove će godine, kao i prošle, biti veliki izazov u ostvarivanju prioriteta koje u govoru o stanju nacije istakne američki predsjednik.

Prošle godine u ovo vrijeme gospodin Obama je članove Kongresa pozvao da stranačke interese podrede nacionalnom interesu u, kako je rekao, neipunjenoj obavezi ostvarivanja bazičnog principa:

"Ideja da onaj ko naporno i odgovorno radi napreduje, bez obzira na porijeklo, izgled, stranačke simpatije je naš neispunjeni zadatak."

U susretu sa studentima u Bijeloj kući početkom ovog mjeseca gospodin Obama je taj zadatak istakao kao jednu od tema sutrašnjeg govora o stanju nacije:

"Ja ću mobilizirati zemlju za ostvarenje nacionalnog prioriteta da našom ekonomijom ponudimo svakom Amerikancu koji vrijedno radi poštenu priliku za uspjeh."

Ekonomska nejednakost je nešto što brine većinu Amerikanaca. Unatoč zalaganjima za veću jednakost predsjednik Obama je, ipak, jedan od uzroka političke polarizacije koju prati i najniža stopa popularnosti od kada je ušao u Bijelu kuću. Republikanci u Kongresu, čije je neslaganje sa Obaminim zakonom o zdravstvenom osiguranju, dovelo do oktobarskog prekida rada federalne vlade i dalje će biti snažan oponent.

Postignutim međustranačkim dogovorom o bužetu otklonjenja je opasnost ponovnog zatvaranja vlade u naredne dvije godine. Unatoč tom primjeru koji pokazuje da su i Demokrati i Republikanci spremni na kompromise, analitičar instituta Brookings Thomas Mann smatra da bi drugi predsjednički mandat gospodina Obame mogao biti mandat ograničenih ostvarenja:

"Mislim da predsjednik, prije svega, shvata da od Kongresa neće dobiti mnogo ukoliko se ne desi čudo na izborima za Kongres u novembru ove godine i Demokrati osvoje većinu u Zastupničkom domu i povećaju većinu u Senatu. To je uveliko neizvjesno."

Najviše izgleda da se ostvari značajan napredak u ovoj godini ima useljenička reforma. Obamina nastojanja pooštravanja zakona o kontroli prava na oružje i povećanja minimalne satnice su čvrsto blokirani.

Sutrašnji govor predsjednika Obame ne bi trebalo da bude dugačka lista njegovih ciljeva. Trebalo bi da se fokusira na kritike koje mu Republikanci upućuju zbog reforme zadravstvenog osiguranja i ekonomske politike, ističe Thomas Mann i dodaje:

"Nije vrijeme za listu pranja. Ovo je vrijeme strateškog primišljanja o granicama govora o stanju nacije i mogućnostima koje će predsjednik imati."

Kada su u pitanju spoljno-politički prioriteti gospodin Obama će govoriti o daljoj američkoj ulozi u Afganistanu i o naporima da se okonča krvoproliće u Siriji i uništi hemijsko oružje u toj zemlji bez američke vojne akcije.

James Goldgeier, dekan Fakulteta za međunarodne odnose univerziteta American, kaže da će gospodin Obama sasvim sigurno posebno istaći privremeni sporazum o iranskom nuklernom programu kao značajan uspjeh:

"Svakako da će željeti govoriti o činjenici da je to postigao. Mislim da je za njega bitno da obeshrabri sve one koji dovode u pitanje diplomatiju, da obeshrabri sve one koji govore da bi nove, još oštrije sankcije prema Iranu pomogle da se ostvari više."

Sutrašnji govor o stanju nacije biće, kako se najavljuje iz Bijele kuće, nešto kraći o odnosu na ranije govore predsjednika Obame. On line i putem najvećih društvenih mreža na internetu Amerikancima je proteklih dana široko otvorena mogućnost da postave pitanja i komentare o onome što je, po njihovim pojedinačnim mišljenjima, bitno za Sjedinjene Države u ovoj godini.


SAD: Uoči petog Obaminog govora o stanju nacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00
XS
SM
MD
LG