Linkovi

SAD i Sjeverna Koreja: Prosperitet kroz ispunjavanje međunarodnih obaveza


Osim SAD i mnogih drugih zemalja, i Kina, koja pruža najsnažniju podršku režimu u Pyongyangu, oštro je osudila posljednji nuklearni test Sjeverne Koreje.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama istakao je u sinoćnjem govoru o stanju nacije nužnost jačanja sistema protiv-raketne odbrane kao preventive mogućim prijetnjama Sjeverne Koreje čiji je režim, nepun dan prije govora gospodina Obame, obavio novi, treći po redu, nuklerni test.

„Taj režim mora znati da će Sjeverna Koreja imati sigurnost i prosperitet samo ako odgovori međunarodnim obavezama. Provokacije, kakvu smo vidjeli prošle noći, samo će dalje izolirati tu zemlju. Uz zemlje, naše saveznice, mi ćemo ojačati našu anti-raketnu odbranu i predvoditi u čvrstim akcijama kao odgovoru na takve prijetnje“ – naglasio je gospodin Obama.

Danas je i glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane Kim Min-seok izjavio da će Južna Koreja ubrzati razvoj sistema sposobnog da registrira i uništi sjevernokorejske rakete i pojasnio:

„Ubrzaćemo razvoj raketa dometa i do 800 kilometara koje mogu doseći svaki dio Sjeverne Koreje. Da bi te rakete bile efikasno upotrebljive ubrzo ćemo uspostaviti sistem "detektiraj i uništi" kojim ćemo biti u stanju identificirati i serijski uništavati neprijateljske projektile.“

Treća eksperimentalna podzemna nuklearna ekplozija obavljena u Sjevernoj Koreji u ranim jutarnjim satima u utorak je odgovor na, kako je saopšteno u Pyongyangu, bezobzirno neprijatljstvo Sjedinjenih Država koje su ključni inicijator proširenja sankcija protiv komunističkog režima i nuklernog programa Sjeverne Koreje.

Osim Sjedinjenih Država i mnogih drugih zemalja, i Kina, koja pruža najsnažniju podršku režimu u Pyongyangu, oštro je osudila posljednji nuklearni test Sjeverne Koreje.
SAD i Sjeverna Koreja: Prosperitet kroz ispunjavanje međunarodnih obaveza
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00
XS
SM
MD
LG