Linkovi

"Objava rata" protiv nezaposlenosti


"Objava rata" protiv nezaposlenosti
"Objava rata" protiv nezaposlenosti

Nacionalna Gradjanska Liga, jedna od vodećih američkih organizacija za zaštitu gradjanskih prava, navodi u svom najnovijem izvještaju da su Afro/Amerikanci i dalje u velikom zaostatku za bijelcima kad se radi o nalaženju posla, o dobijanju adekvatne zdravstvene zaštite i mogućnosti upisa na fakultete.

Dok se američka ekonomija bori da konačno izadje iz dugog perioda recesije, neki analitičari kažu da se u afro/američkoj zajednici taj oporavak još uvijek ne osjeti. Zbog toga je jedna organizacija za zaštitu gradjanskih prava odlučila, kako kažu, da “objavi rat” crnačkoj nezaposlenosti, uz plan da potspješi stvaranje novih poslova. Marc Morial je predsjednik Nacionalne Gradjanske Lige:

- Svaki rat traži taktički plan, i naš taktički plan je Plan Nacionalne Gradjanske Lige za posao u 12 tačaka, za poslove koji grade Ameriku, koji urbanu Ameriku vraćaju na posao.

Na jednom skupu gradjana u Washingtonu, njegova organizacija prezentirala je svoj godišnji izvještaj: Stanje Crne Amerike. Izvještaj pokazuje prilično crnu sliku stanja urbanih i manjinskih zajednica u ovo vrijeme ekonomske neizvjesnosti. Tokom istraživanja uporedjivano je relativno stanje crnaca i bijelaca na pet sektora - u ekonomiji, obrazovanju, zdravlju, socijalnoj pravdi i participaciji u gradjanskim aktivnostima. Valerie Rawlston Wilson je radila na pripremi izvještaja:

- Postoje velika područja nejednakosti izmedju crnih Amerikanaca i bijelih Amerikanaca u ovoj zemlji. Područja za koja mi smatramo da su područja najvećih nejednakosti su u pravo u ekonomiji. To, naravno, uključuje stvari poput nezaposlenosti.

Procenat nezapooslenih bijelaca u Americi opada. Najnovije cifre iz američkog Ministarstva za rad pokazuju da je procenat sada 7,9. Isti izvještaj Ministarstva ukazuje da je se procenat nezaposlenih crnaca uvećao na 15,5. Broj mladih nezaposlenih crnaca je 50 procenata, više nego duplo od američkog prosjeka. Marc Morial javno poziva predsjednika Obamu i članove Kongresa da odobre fond za usmjerene programe otvaranja poslova u više od 400 zajednica:

- Trebamo strategiju fokusiranu na one zajednice gdje je nezaposlenost veća, gdje je siromaštvo veće. Što jača glavobolja, treba veća pilula. To znači, što je veći procenat nezaposlenih, to je veća doza lijeka potrebna da se prevazidje nezaposlenost i vrati na ekonomski rast.

Gradjanska Liga kao još jedan veliki faktor ekonomskog jaza izmedju crnih i bijelih Amerikanaca navodi nedovoljan broj fakultetskih diploma medju crncima. Upis Afro-Amerikanaca na fakultete i dalje opada, i sve je manje onih koji će se upisati na studij, u poredjenju sa bijelim studentima. Chatman Young, student računovodstva na univerzitetu Howard u Washingtonu, dobija posao u banci kad diplomira. Bez dobrog obrazovanja, kaže on, mladom Afro-Amerikancu će biti veoma teško da nadje posao:

- Zbog manjka poslova biće velika konkurencija za posao, i ako ne ispunjavaš nužne uslove biće veoma teško uspjeti da dbiješ i minimalnu zaradu.

Nacionalna Gradjanska Liga svojim izvještajem sugerira Kongresu nekoliko stvari, uključujući finansiranje programa sezonskih, ljetnih poslova za mlade i formiranje 100 urbanih trening centara za posao - za obuku mladih Afro-Amerikanaca za karijere u tehnologiji i zdravstvu.

XS
SM
MD
LG