Linkovi

Izvještaj State Departmenta o trgovini ljudima: Bosna i Hercegovina polazna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada


Sinoć je objavljen godišnji izvještaj State Departmenta o trgovini ljudima , u kojem se obradjuje i stanje ovog problema u Bosni i Hercegovini.

BiH je na rang listi onih koji trguju ljudima u nivou dva, dakle nije najgore stanje, ali bi svakako moglo biti puno bolje.

State Department kaže da je Bosna i Hercegovina polazna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada. Žrtve iz Bosne i Hercegovine su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada u Azerbejdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Španiji i drugim zemljama u Evropi. Žene iz Bosne i Hercegovine i mlade djevojke, kao i žene i djevojke iz Ukrajine, Albanije, Srbije, sa Kosova i iz Njemačke su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja unutar Bosne i Hercegovine. Lokalne djevojke, posebno romskog porijekla, i djevojke iz drugih zemalja u regiji bile su predmet trgovine ljudima u svrhu prisilnog braka ili kućnog ropstva. Stručnjaci su izvijestili da je značajan broj dječaka i djevojčica romske nacionalnosti, neki uzrasta već i od četiri godine, bio podvrgnut prisilnom prosjačenju od strane organizovanih kriminalnih grupa. Jedna nevladina organizacija je zabilježila da su djeca uzrasta već i od 12 godina podvrgnuta trgovini seksom od strane trgovaca ljudima koji koriste ucjenu, grupno silovanje i droge kao sredstva za prisilu i kontrolu.

Vlasti Bosne i Hercegovine se ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminisanje trgovine ljudima; međutim, one čine značajne napore da to urade. Vlasti Bosne i Hercegovine NISU pokazale značajan napredak u svojim naporima krivičnog gonjenja i zaštite tokom godine, dijelom zbog nedostatka političke podrške za aktivnosti protiv trgovine ljudima i podrške nevladinim organizacijama te zbog manjka budžetskih sredstava tokom perioda izvještavanja. Dok su sudovi lokalne nadležnosti osudili neke prestupnike koji su trgovali ljudima u skladu sa zakonima vezanim za trgovinu ljudima, vlasti Bosne i Hercegovine nisu vršile istragu, krivično gonile niti osudile ni jednog počinioca trgovine ljudima u 2011. godini. Vlasti Bosne i Hercegovine nisu pokazale konkretna poboljšanja u identifikaciji i zaštiti žrtava trgovine ljudima tokom godine, i obezbijedile su malu količinu podrške NVO-ima koji pružaju kritičnu njegu i pomoć žrtvama trgovine ljudima. Konačno, vlasti nisu pristupile krivičnom gonjenju ni u jednom slučaju saučešništva zvaničnika u trgovini ljudima, za koje neki stručnjaci iz zemlje i NVO-i navode da su značajno otežali sveukupne napore vlade protiv trgovine ljudima - govori se u izvještaju State Departmenta, koji potpom daje i preporuke za vladu:

Energično sprovesti istragu u slučajevima trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada i snažno pristupiti krivičnom gonjenju i kažnjavanju počinilaca trgovine ljudima; nastaviti napore na usaglašavanju državnih i entitetskih zakona da bi se svaki oblik trgovine ljudima okarakterizirao kao krivično djelo; energično sprovesti istragu i pristupiti krivičnom gonjenju saučešništva u trgovini ljudima; osigurati da identificirane žrtve, uključujući djecu iz Bosne i Hercegovine stariju od 14. godina i djecu podvrgnutu prisilnom prosjačenju, ne budu kažnjene kao direktni rezultat činjenice da su bili predmet trgovine ljudima; osnažiti i institucionalizirati podršku monitoring timovima, kao i drugim osobama koje pružaju inicijalnu podršku osobama koje su predmet trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, u svrhu povećanja otkrivanja i daljnjeg upućivanja žrtava trgovine ljudima, uključujući žrtve prinudnog prisiljavanja na prosjačenje i odrasle muškarce; nastaviti korake na intenziviranju partnerstva sa NVO-ima i formalizaciji njihove uloge u Udarnoj grupi za borbu protiv trgovine ljudima; osigurati adekvatno finansiranje za NVO-e da bi se potpomogla njihova sposobnost da pruže kritičnu njegu i pomoć, uključujući specijalizovanu pravnu pomoć, za domaće žrtve i žrtve iz inostranstva; osigurati da se potencijalne žrtve trgovine ljudima lišene slobode zbog prostitucije identificiraju i upute na odgovarajuću njegu; sprovesti obuku iz borbe protiv trgovine ljudima bi se agencije za sprovedbu zakona, pravosudne institucije i socijalni radnici učinili senzitivnijim na žrtve ove ozbiljne zloupotrebe ljudskih prava; i razviti kampanje na nivou države u svrhu edukacije državnih zvaničnika Bosne i Hercegovine i javnosti o svim oblicima trgovine ljudima, i smanjenja potražnje za komercijalnim seksom.

Što se tiče zaštite, vlasti Bosne i Hercegovine nisu pokazale značajan napredak u identifikaciji ili zaštiti žrtava trgovine ljudima u 2011. godini. Nadalje, pružile su ograničenu pomoć žrtvama i nisu pružile nikakvu finansijsku pomoć za jedno od glavnih skloništa za žrtve trgovine ljudima.
Vlasti su izvijestile da žrtvama nije bilo dozvoljeno da napuste skloništa bez nadzora, navodno zbog zabrinutosti za bezbjednost. Vlasti su izvijestile da su koristile opći fond za sve žrtve seksualnog nasilja – sredstva u iznosu od $46,000 – u svrhu pomoći žrtvama trgovine ljudima. Međutim, stručnjaci iz zemlje izvještavaju da vlasti nisu obezbijedile dovoljna sredstva NVO-ima koji pružaju kritičnu i sveobuhvatnu njegu žrtvama u 2011. godini.

Sveukupni izvještaj State Departmenta o stanju trgovine ljudima u BiH možete pronaći na web stranici američke ambasade u BiH.
XS
SM
MD
LG