Linkovi

State Department: Korupcija u vlasti - jedan od najozbiljnijih problema koji muče Bosnu i Hercegovinu


Izvještaj o ljudskim pravima je prezentirao državni sekretar John Kerry
Izvještaj o ljudskim pravima je prezentirao državni sekretar John Kerry
Američki State Department je u petak poslijepodne po istočno američkom vremenu objavio godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu. U izvještaju izmedjuostaloga stoji da su tijekom 2012. Godine primijećeni ohrabrujući proboji demokracije u nekim zemljama koje su doživjele tzv. Arapsko proljeće, dok su neke druge zemlje, na žalost, bile savladane nasiljem i eskalacijom kršenja ljudkih prava.

U izvještaju State Departmenta se identificira Syrija kao najveći kršitelj ljudskih prava u region, a vlada predsjednika Bashara al Assada se optužuje za brutalan odnos prema sirijskom narodu. Predstavljajući nalaze u zgradi Državnog Tajništva, američki državni sekretar John Kerry je izmedjuostaloga rekao da gospodin Assad na pozive za slbodom, odgovara ubojstvima I razaranjima.

Gosidšnji je izvještaj o stanjima ljudskih prava uključio I teške kritike stanja ljudskih prava u Bjelorusiji, Kini, Demokratskoj republici Kongo, Iranu, Sjevernoj Koreji, Pakistanu, Rusiji I Venecueli, medju ostalima.

Medjutim, izvještaj naglašava I znakove poboljšanja ljudkih prava u nekim drugim mjestima, uključujući Afghanistan, Burmu, Gruziju I Tunis.

Kada je u pitanju Bosna I Hercegovina, u izvještaju se izmedjuostaloga kaže da politički lideri u toj zemlji nastavljaju intenzivirati I manipulirati duboko ukorijenjenim etničkim podjelama koje , sa svoje strane vode ka široko rasprostranjenoj diskriminaciji u najvećem broju aspekata svakodnevnog života, potjenjuju vladavinu prava, izopačuju javni diskurs medija, I opstruiraju povaratak osoba koje su bile raseljene tijekom rata.

Korupcija u vlasti, kaže se u izvještaju State Departmenta o BiH, je I dalje jedan od najozbiljnijih problema u zemlji I samo pojačava posljedice podjela. Provociranje, maltretiranje I prijetnje novinarima I granama gradjanskog društva , ograničava javni pristup tačnoj informaciji, kao I odgovornost političkih lidera.

Drugi problem ljudskih prava u BiH uključuju pogibije od nagaznih mina; teški uvjeti u zatvorima I zatvrskim centrima, kao što je pretjeran broj zatvorenika u malom prostoru, I fizičko zlostavljanje zatvorenika; zatim odbijanje od strane policije da informira zatvorenike o njihovim pravima ili da im omogući efikasan pristup legalnoj pomoći prije ispitivanja; nevraćanje imovine vjerskim zajednicama; diskriminacija I nasilje nad ženama kao I seksulanim I vjerskim manjinama; diskriminacija hendikepiranih osoba; trgovina ljudima; I ograničena prava na zapošljavanje.

U saopćenju koje je izdato uz izvještaj , državni sekretar Kerry je rekao da je na nekim mjestima istinski postignut značajan napredak, ali da mnogo durgih zemalja , kada su u pitanju ljudska prava, nije ni blizu Univerzalnoj Deklaraciji o Ljudskim Pravima, tj. viziji deklaracije prema kojoj ljudi treba da žive slobodni I jednaki, u dostojanstvu I s pravima. Državni sekretar Kerry je zaključio da su napadi I druge taktike kršenja ljudskih prava I nepodnošljive, I same po sebi kratkovide, te da unazadjuju te zemlje u kojima se dešavaju.
XS
SM
MD
LG