Linkovi

State Department: Stojimo uz žrtve Srebrenice i osuđujemo negatore


Cvijeće ljiljana položeno na spomen-kameni zid pored imena porodice Husić, na spomen mezarju u selu Potočari, kod Srebrenice, 11. jula 2024.
Cvijeće ljiljana položeno na spomen-kameni zid pored imena porodice Husić, na spomen mezarju u selu Potočari, kod Srebrenice, 11. jula 2024.

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici oglasio se američki State Department.

"Danas se navršava 29 godina od genocida u Srebrenici. Američki narod se pridružuje narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i žalosti za više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u julu 1995. godine.

Stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje nastavljaju tražiti pravdu za svoje najmilije.

Danas se obilježava i prvi Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji su Ujedinjene nacije nedavno odredile da se obilježava svake godine 11. jula u znak sjećanja na one čiji su životi prekinuti.

Na ovaj dan, prikladno je da odlučimo osuditi poricanje genocida i ponovo se posvetiti radu širom međunarodne zajednice na sprječavanju budućih masovnih zločina.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy i zamjenik ambasadora za globalno krivično pravosuđe David Mandel-Anthony boravili su danas u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama, iskazali solidarnost sa ožalošćenima i podstakli pomirenje.

Sjedinjene Države će ostati nepokolebljiv partner građanima Bosne i Hercegovine dok traže svjetliju i pravedniju budućnost", stoji u poruci State Departmenta u povodu 29. godina srebreničkog genocida.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG