Linkovi

State Department poziva na smirivanje tenzija na sjeveru Kosova


Američki pripadnici KFOR-a  ispred opštinskih kancelarija u Leposaviću, Kosovo, 2. juna 2023. 
Američki pripadnici KFOR-a  ispred opštinskih kancelarija u Leposaviću, Kosovo, 2. juna 2023. 

Američki State Department priopćio je kako i dalje poziva Kosovo i Srbiju da poduzmu hitne korake na smirivanju tenzija na sjeveru Kosova.

"Sjedinjene Države i Europska unija jasno su istakle naša očekivanja objema stranama", rekao je glasnogovornik State Departmenta za Radio Slobodna Europa na pitanje kako Washington komentira plan od pet točaka premijera Kosova Aljbina Kurtija za smanjenje napetosti na sjeveru zemlje.

Prva točka plana koji je Kurti predstavio u utorak je vladavina prava, što prema kosovskom premijeru znači identifikaciju, kazneni progon i pošteno suđenje svim članovima "kriminalnih skupina koje su napale policiju, NATO snage i novinare" na sjeveru Kosova.

Kosovska policija je 13. lipnja izvela akciju u Sjevernoj Mitrovici, gdje je uhitila Miluna Milenkovića Luneta.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) rekao je da je Milun Milenković Lune "jedan od vođa kriminalne formacije 'Civilna obrana' i vođa kriminalnih skupina koje su godinama terorizirale naše građane, napadale pripadnike Policije Kosova i institucije Republike Kosovo".

On je, kako kaže Svečlja, bio i glavni organizator napada na snage Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) i Policiju Kosova u Zvečanu prije dva tjedna.

"Oni koji su odgovorni za nasilne napade moraju odgovarati, nakon odgovarajućeg pravnog procesa i uz punu transparentnost", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG