Linkovi

State Department ohrabruje Kosovo i Srbiju da nastave moratorijum na pitanja priznavanja


ILUSTRACIJA: Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih država (Foto: Reuters/VOA graphic)
ILUSTRACIJA: Zastave Srbije, Kosova i Sjedinjenih država (Foto: Reuters/VOA graphic)

State Department ohrabrio je Kosovo i Srbiju da, kako je ukazano, nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

Ovo je precizirano u odgovoru neimenovanog portparola na upit Glasa Amerike povodom prve godišnjice Washingtonskog sporazuma potpisanog u američkoj prijestonici.

Dvije verzije dokumenta od šesnaest tačaka, za kosovsku i srpsku stranu, prije godinu dana u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće, u prisustvu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, potpisali su aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer Avdulah Hoti - tada glavni politički pregovarači dvije strane.

Neimenovani portparol State Departmenta je u odgovoru Glasu Amerike precizirao i da će Sjedinjene Države nastaviti saradnju sa Srbijom i Kosovom u ispunjavanju obaveza podržavajući, kako je ustvrdio, cilj sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa.

Nadamo se da će naši partneri u dobroj vjeri poštovati obaveze koje su prihvatili prošle godine u Vašingtonu. Brojni elementi sporazuma podrška su prioritetima i naše šire vizije regiona - energetska diverzifikacija, regionalna povezanost, primena moratorijuma na prijavu u članstvo u međunarodnim organizacijama i kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kao i pronalaženje i identifikovanje nestalih osoba“, navedeno je u odgovoru prispjelom Glasu Amerike iz State Departmenta.

Ukazano je i da potreba za potpunom normalizacijom nije vremenski ograničena zbog čega se Kosovo i Srbija ohrabruju na izgradnju političkog poverenja.

Kroz ozbiljno i suštinsko učešće u procesu dijaloga uz posredovanje EU. Takođe, ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da oznaže saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kao što je oporavak od pandemije i poboljšanje ekonomskih i trgovinskih odnosa“, ukazano je u odgovoru u kom je istaknuta američka podrška.

“SAD su spremne da podrže rad na postizanju sveobuhvatnog, obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje za trajnu saradnju i napredak. Podržavamo dijalog uz posredovanje EU i ohrabrujemo strane da se ponovo uključe u proces - imajući u vidu hitnost rješavanja i tehničkih i političkih pitanja“, navedeno je u odgovoru neimenovanog zvaničnika američkog Državnog sekretarijata.

Vašingtonski sporazum potpisan je poslije dvodnevnih razgovora najviših predstavnika delegacija Kosova i Srbije u američkoj prijestonici 3. i 4. septembra 2020. Bivši predsjednik Trump označio ga je prekretnicom kojom je okončana, kako se izrazio, nasilna i tragična prošlost, kao i godine neuspješnih pregovora dvije strane koje su u višedecenijskom sporu.

Dogovor kojem je formalni posrednik bio Trump suštinski je omogućio Ričard Grenel - njegov bivši izaslanik za dijalog Srbije i Kosova. Pristup bivše američke administracije, prema tvrdnjama njenih tadašnjih zvaničnika, rješavanju spora Kosova i Srbije bio je isključivo usredsređen na ekonomsku saradnju dvije strane, koja bi naposlijetku, kako su očekivali, trebalo da doprinese približavanju u političkom smislu i konačno - postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Vašingtonskom sporazumu, prethodila je kontroverza o navodnim tajnim razgovorima zvaničnika SAD, Kosova i Srbije o scenariju podjele Kosova ili pak razmjeni teritorija dvije strane. Takve tvrdnje su američki zvaničnici, a pogotovo Ričard Grenel, žustro odbacivali.

Kosovo i Srbija pregovore o normalizaciji odnosa na tehničkom nivou otpočeli su 2011, tri godine pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost, a Međunarodni sud pravde presudio da je to učinjeno u skladu sa međunarodnim pravom.

Desetogodišnje razgovore Kosova i Srbije obilježio je promenjiv učinak, česti prekidi i neprimjenjivanje postignutih dogovora, ali i postizanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa septembra 2020. u Vašingtonu - posredstvom SAD.

XS
SM
MD
LG