Linkovi

State Department odobrio prodaju oružja Tajvanu


Američki State Department odobrio je prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD.

Obavještenje o prodaji, koja uključuje 108 tenkova M1A2 "Abrams" i 250 ručnih raketnih bacača "stinger", proslijđeno je i Kongresu. Kongres ima 30 dana za ulaganje žalbe.

Saopštenje će gotovo sigurno razljutiti Kinu, koja Tajvan smatra dijelom svoje teritorije. Peking i Washington su već mjesecima u trgovinskom ratu, piše agencija AFP.

Tajvan je početkom juna potvrdio namjeru da Washingtonu proslijedi narudžbinu, a Kina je zatim izrazila "ozbiljnu zabrinutost" tim povodom.

Novo oružje će "modernizovati" opremu tajvanske vojske i "neće uticati na ravnotežu snaga u regionu", navedeno je u američkom saopštenju.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije. Tim ostrvom vlada rivalski režim čiji pripadnici su tu našli utočište 1949., poslije poraza od komunista u građanskom ratu.

S druge strane, Washington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdijevač oružjem odmetnutog ostrva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG