Linkovi

STATE DEPARTMENT: Islamska država najviše guši vjerske manjine


Američki državni sekretar Rex Tillerson predstavlja izvještaj State Departmenta o vjerskim slobodama
Američki državni sekretar Rex Tillerson predstavlja izvještaj State Departmenta o vjerskim slobodama

U godišnjem izvještaju State Departmenta o vjerskim slobodama u 199 zemalja i teritorija širom svijeta navodi se da su ekstremisti iz Islamske države među onima koji najviše guše vjerske manjine.

Predstavljajući izvještaj u Washingtonu, američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da Islamska država sprovodi nasilje nad vjerskim manjinama i opozicionim etničkim grupama, čak i dok gubi kontrolu nad velikim dijelovima teritorije u Iraku i Siriji.

Tillerson je istakao da je Islamska država „odgovorna za genocid i zločine protiv čovječnosti”. Dodao je i da su slučajevi vjerskog progonstva prečesti.

„Gotovo 80 posto globalne populacije živi sa restrikcijama ili neprijateljstvima koji ograničavaju njihove vjerske slobode. Tamo gdje vjerske slobode nisu zaštićene, nestabilnost, kršenje ljudskih prava i nasilni ekstremizam imaju više šanse da se ukorijene. Ne možemo da ignorišemo te uslove”, rekao je Tilleron

Naveo je da je Trumpova administracija riješena da se pozabavi unaprijeđenjem vjerskih sloboda širom svijeta, ali i da će State Department nastaviti se zalagati za prava onih koji nastoje da žive svoje živote u skladu sa svojom vjerom.

Američki sekretar je izdvojio sedam zemalja zbog čestih kršenja vjerskih prava: Iran, Saudijsku Arabiju, Tursku, Bahrein, Kinu, Pakistan i Sudan. Rekao je da te zemlje zastrašuju vjernike putem maltretiranja, hapšenja i pogubljenja.

Kada da je riječ o zapadnom Balkanu, u izvještaju se navodi da zemlje u regionu ustavom garantuju slobodu vjeroispovijesti i ravnopravnost „tradicionalnih” religija, ali da se vjerske zajednice, prije svega manjinske, suočavaju sa raznim problemima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG