Linkovi

SAD: Video igra u službi diplomatije


Reakcije onih koji su video igrom „Trace Effects“ prošli širom SAD su ohrabrujuće i mogući su podsticaj i na neki drugi oblik online javne diplomatije State Departmenta.

Američki State Department odnedavno koristi novu vrstu mosta prema svijetu - video igru „Trace Effects“ kao jedan od oblika javne diplomatije i mogućeg načina smanjivanja ekstremizma prema Sjedinjenim Državama, evidentnog u mnogim dijelovima svijeta.

U State Departmentu su uvjereni da će video-igra biti mnogo više od brojnih oblika online zabave sada toliko rasprostranjenih i popularnih. Namijenjena je mladima, ali može biti i malo starijim interesantan vodič s kraja na kraj Sjedinjenih Država - od San Franciska, preko Velikog kanjona do New Yorka i svuda unakolo, ističe Tara Sonenshine, iz odjela za javnu diplomatiju State Departmenta i dodaje:

„Želimo biti tamo gdje su mladi, a njih je online sve više i više.“

Da li se takvom video igrom mogu privući mladi?

Nakon što je igru pažljivo analizirala Sandra Calvert, specijalista u oblasti uticaja digitalnih medija na djecu i mlade vašingtonskog univerziteta Georgetown kaže:

„Mislim da je to sjajna ideja. Igra može privući mnoge i rezultirati pozitivnim odnosom prema sadržajima koje nudi.“

Osim predočavanja mnogih detalja koji karakterišu Sjedinjene Države, video igra State Departmenta nudi i jednu sasvim praktičnu mogućnost - mogućnost učenja i unapređenja znanja engleskog jezika.

Reakcije onih koji su video igrom „Trace Effects“ prošli širom Sjedinjenih Država su ohrabrujuće i mogući su podsticaj i na neki drugi oblik online javne diplomatije State Departmenta.
SAD: Video igra u službi diplomatije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG