Linkovi

Državno tajništvo izražava duboku zabrinutost zbog toga što nije formirana središnja vlada BiH


James Steinberg
James Steinberg

Steinberg i Lajčak zatražili su od bosanskohercegovačkih čelnika da postignu kompromis o formiranju vlade

Američko državno tajništvo je priopćilo kako je "duboko zabrinuto" zbog propusta Bosne i Hercegovine da formira središnju vladu, više od pet mjeseci nakon izbora. U danas objavljenom priopćenju glasnogovornik Državnog tajništva P.J. Crowley kaže da ta pat pozicija onemogućava da se zemlja pozabavi s hitnim domaćim problemima i provede reforme nužne za integraciju u europske i euroatlanske organizacije.

Zamjenik državne tajnice James Steinberg susreo se jučer u Washingtonu s glavnim europskim izaslanikom za Balkan Miroslavom Lajčakom, kako bi procijenili što je postignuto od njihovog prošlomjesečnog susreta s bosansko-hercegovačkim čelnicima. Dvojica diplomata zatražila su od bosanskohercegovačkih čelnika da postignu kompromis o formiranju vlade.

Jučer su se također slovenski i bugarski ministri vanjskih poslova susreli s čelnicima Bosne i Hercegovine kako bi od njih zatražili da formiraju vladu, jer inače će zaostati na putu u europu. Međutim, predsjednik srbijanskog entiteta Milorad Dodik bojkotirao j susret zbog toga što Austrija nije izručila generala Divjaka Srbiji. Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova danas priopćilo kako je umirovljeni general Divjak pušten na slobodu uz jamčevino od petsto tisuća eura.

XS
SM
MD
LG