Linkovi

State Department: BiH ne ispunjava minimum standarda u eliminaciji trgovine ljudima


State Department
State Department

BiH ne zadovoljava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini, konstatovano je u godišnjem izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima u svijetu.

Izvještaj je 1. jula u Washingtonu predstavio američki državni sekretar Antony Blinken.

Napori koje BiH ulaže u cilju suzbijanja trgovine ljudima su uključivali jačanje snaga za borbu protiv trgovine ljudima raspodjelom sredstava i stvaranjem mreže tužilaca i istražitelja kako bi se olakšala koordinacija, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se navodi da je bh. entitet Republika Srpska (RS) izmijenila zakon i povećala minimalnu kaznu za trgovinu djecom sa pet na 20 godina, te proširila definiciju trgovine ljudima.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uspostavila je operativni tim u četiri regionalna ureda.

Međutim, nisu ispunjeni minimalni standardi u nekoliko ključnih područja. Državni nivo, RS i Distrikt Brčko nisu osudili nijednog trgovca ljudima, dok je Federacija BiH osudila manje trgovaca ljudima nego godinu ranije.

Vlada je povećala napore za zaštitu žrtava. Vlada je tokom izvještajnog razdoblja identificirala 80 potencijalnih žrtava trgovine, što je porast u odnosu na 61 u 2019.

Od toga je 17 bilo žrtava seksualne trgovine, 48 prisilnog prosjačenja i 15 više vrsta eksploatacije; 55 su bile žene i 25 muškarci; 45 su bila djeca; a sedam stranih žrtava

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG