Linkovi

State Department: Asad koristio hemijsko oružje u Siriji


Građanski rat u Siriji traje od 2011. godine, Foto: (Heather Murdock/VOA)
Građanski rat u Siriji traje od 2011. godine, Foto: (Heather Murdock/VOA)

Prema izvještaju koji je objavila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV), režimu sirijskog predsjednika Bashara al Asada pripisano je tri slučaja upotrebe hemijskog oružja, saopštio je State Department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV zaključio je da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Latamenah i bacile cilindar koji sadrži hlor u bolnicu u istom mjestu 25. marta 2017. potvrđujući da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski života, navodi se u izvještaju.

Prema State Departmentu, "uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć".

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata, a sada je ovaj izvještaj posljednji u sve većem broju dokaza da Asadov režim koristi hemijsko oružje u Siriji kao dio namjerne kampanje nasilja nad sirijskim narodom, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG