Linkovi

Stari most u bojama francuske zastave


Old Bridge in Mostar painted in the colors of French flag
Old Bridge in Mostar painted in the colors of French flag

Stari most u Mostaru osvijetljen je u utorak uveče bojama zastave Francuske zastave povodom velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame.

Iz Centra za mir iz Mostara, koji su organizovali ovaj događaj, kažu da su na ovaj način Mostarci, kao i svi građani Bosne i Hercegovine, izrazili solidarnost sa građanima Francuske.

U Centru za mir se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta, Svjetske banke i UNESCO-a nakon njegovog stravičnog rušenja i razaranja 1993. godine.

Direktor i osnivač Centar za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja, te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije države.

Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection“.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG