Linkovi

Stari lijek + nova saznanja = prijelomni napredak u liječenju tuberkuloze


Stari lijek + nova saznanja = prijelomni napredak u liječenju tuberkuloze
Stari lijek + nova saznanja = prijelomni napredak u liječenju tuberkuloze

Pirazinamid je skratio liječenje tuberkuloze s dvije godine na 6 mjeseci prije 40 godina; sad će skratiti na 2 mjeseca

Nova saznanja o jednom uobičajenom lijeku protiv tuberkuloze omogućit će skraćivanje perioda liječenja pacijenata zaraženih tuberkulozom. Spomenuti lijek, pirazinamid, koristi se već četrdesetak godina, u kombinaciji s drugim lijekovima, ali tek se sada saznaju pojedinosti o mehanizmu njegovog djelovanja. Liječnici nove informacije nazivaju – 'prijelomnima'.

Standardna terapija za liječenje aktivne tuberkuloze danas je kombinacija četiri lijeka, koji se uzimaju kroz period od 6 mjeseci. Prije četrdeset godina, liječenje tuberkuloze trajalo je daleko duže ... sve dok se nije pojavio – kako su ga stručnjaci nazivali – 'prijelomni lijek'.

"Pirazinamid omogućio je da liječenje bude skraćeno na 6 mjeseci ... u usporedbi s dvije godine. To je bila ogromna promjena u liječenju tuberkuloze, sedamdesetih godina prošlog stoljeća," kaže dr. Clifton Barry, voditelj istraživanja tuberkuloze pri Nacionalnom institutu zdravstva. On kaže da su znanstvenici dugo znali da pirazin-amid sam po sebi ne ubija aktivne bakterije tuberkuloze. No, istraživanja su sada otkrila da lijek ubija latentne oblike te bakterije, one koji ne izazovu vidljive simptome bolesti.

S boljim razumijevanjem načina djelovanja pirazin-amida na molekularnoj razini, Barry kaže da će znanstvenici biti u stanju dizajnirati snažnije oblike lijeka koji će skratiti trajanje liječenja tuberkuloze sa šest mjeseci na samo dva: "Prije, liječenje je imalo čisto empirički pristup: pokušao si sve što si mogao i vidio ubija li bakterije imalo brže. Sad, s novima saznanjima o molekularnom mehanizmu tog lijeka, odjednom možemo koristiti sva pomagala moderne farmakologije i ciljani pristup uništavanju bakterija."

Dr Barry vjeruje da bi novo, ciljano korištenje pirazin-amida konačno moglo slomiti globalnu epidemiju tuberkuloze, kojom je zaražena gotovo trećina stanovništva svijeta. I dok trenutno od vrlo zaraznog aktivnog oblika tuberkuloze boluje više od 8 milijuna ljudi, procjenjuje se da ih oko dvije milijarde nosi latentni oblik i pokazuje nikakve simptome zaraze:

"Treba misliti na to da se svaki slučaj koji se razvije u aktivnu bolest prenese na još najmanje deset ljudi. Dakle, umjesto da liječimo tih deset ljudi, ako počnemo liječiti one koji ne pokazuju simptome bolesti, a prenose bakteriju, onda bismo zaista mogli u ogromnoj mjeri promijeniti sliku te bolesti u svijetu," kaže Barry.

Stručnjaci su oduševljeni novim saznanjima o tom važnom lijeku protiv tuberkuloze koja će dramatično promijeniti liječenje te opake bolesti. No, ističu da je najbolji način usporavanja globalne epidemije brže i točnije testiranje s ciljem otkrivanja nositelja latentnog oblika bakterije.

XS
SM
MD
LG