Linkovi

Starbucks u Kini nailazi na oštru kunkurenciju


Starbucks u Kini nailazi na oštru kunkurenciju
Starbucks u Kini nailazi na oštru kunkurenciju

Howard Schultz: "Želimo biti agresivni na tržištu, no istovremeno i pokazati da smo mi kompanija koja postupa ispravno, da ulažemo u naše osoblje, a potrošačima pružamo izvrsno mjesto na kome mogu uživati u kavi."

Premda Kina nije tradicionalno poznata po kavi, američka kompanija Starbucks se nada da će ova azijska zemlja postati njihovo drugo po veličini tržište.

Od kada su otvorili svoju prvu kafeteriju u Pekingu 1999. godine, broj Starbucksovih kafeterija u 31 gradu Kine popeo se na oko 400, a čak na oko 800 u Kini zajedno s Tajvanom. Prošlog tjedna, u kineskoj jugozapadnoj pokrajini Yunnan, direktor ove kompnije Howard Schultz, rekao je kako planira otvoriti dodatnih tisuću kafeterija u sljedećoj godini, čime bi kinesko tržište postalo drugo po veličini, iza Sjedinjenih Država, te bi preteklo Kanadu, Japan i Britaniju.

"Imamo kafeterije u 31 gradu, za koje većina Amerikanaca nikada nije ni čula. Odaziv u gradovima poput Šangaja i Pekinga je nevjerojatan. Dakle, želimo biti agresivni na ovom tržištu, no istovremeno želimo pokazati da smo mi kompanija koja postupa ispravno, odnosno da ulažemo u naše osoblje, a potrošačima pružamo izvrsno mjesto na kom mogu uživati u kavi. U pokrajini Yunnan želimo izgraditi veze sa uzgajivačima kave, i pokazati da smo spremni platiti odlične cijene za visoko kvalitetnu kavu, te učiniti nešto za što mislim da nitko do sada nije učinio" - rekao je Howard Schultz.

Starbucks je potpisao ugovor sa lokalnom vladom o otvoranju prve farme kave u pokrajini Yunnan. Dakle, ovo je prvi puta da će Starbucks sam uzgajati svoju kavu. Trenutno zapošljavaju i obrazuju lokalne uzgajivače kave. Jedan od njih je i Chen Guoyin kojeg je privukla obećana dobra zarada.

"Uzgajivači kave ne razumiju ovaj proces u potpunosti, no prema nacionalnim izvorima, znamo da će grad Pu’er agresivno promicati uzgoj i kultiviranje kave" - kaže nam ovaj Kinez.

Prema sporazumu, lokalna vlada pokrajine Yunnan trebala bi uložiti 450 milijuna dolara, i povećati veličinu zemljišta na kom se kava uzgaja, sa 16, na 100 tisuća hektara. Uz farmu kave, Starbucks planira otvoriti i centar za podršku lokalnim farmerima, u kom će moći dobiti stručne savjete i resurse koji su im potrebni. Prva se žetva očekuje za tri godine.

U Kini je Sturbucks naišao na priličnu konkurenciju. McDonalds planira otvoriti nove McCafes kafeterije, te da dodaje nove proizvode bazirane na kavi u mnogima od svojih restorana u Kini. Pacific Coffee, tvrtka iz Hong Konga, planira otvoriti tisuću novih objekata, a britanska Costa Coffee će otvoriti 250 novih trgovina u sljedeće tri godine.

XS
SM
MD
LG