Linkovi

Peta eksplozija paket bombe u Texasu. Vlasti nude 100.000 dolara za korisne informacije.


Radnica Fedex-a umotana u ćebe pošto je evakuisana iz zgrade u kojoj je eksplodirao paket u Schertzu u Texasu 20. marta 2018. (AP Photo/Eric Gay)
Radnica Fedex-a umotana u ćebe pošto je evakuisana iz zgrade u kojoj je eksplodirao paket u Schertzu u Texasu 20. marta 2018. (AP Photo/Eric Gay)

U eksploziji paketa bombe u noći između ponedjeljka i utorka u distribucionom centru kompanije za prenos pošte "Fedex" u blizini San Antonija u Texasu povrijeđena je jedna osoba, a američke vlasti pokušavaju da utvrde da li je ovaj slučaj povezan sa nekoliko sličnih eksplozija u gradu Austinu u toj državi.

Paket je bio adresiran na Austin u kojem su se tokom ovog mjeseca dogodile već četiri eksplozije.

Specijalni agent FBI-a Michelle Lee je rekla da bi bilo “blesavo da ne priznamo da sumnjamo da je to povezano” sa prethodnim bombaškim napadima. Lee nije iznijela više detalja o paketu.

Agenti FBI-a u blizini mjesta eksplozije u nedjelju 19. marta 2018. u Austin, Texas
Agenti FBI-a u blizini mjesta eksplozije u nedjelju 19. marta 2018. u Austin, Texas

Istražitelji kažu da je bomba koja je u nedjelju kasno uveče eksplodirala u Austin bila aktivirana žicom i da je sofisticiranija od uređaja koji su korišteni u prethodne tri eksplozije ranije ovog mjeseca.

Dvojica muškaraca, obojica u ranim 20-im godinama života, povrijeđeni su u posljednjoj eksploziji koja je pogodila glavni grad jugozapadne američke države. Šef policije Austina Brian Manley je rekao da su obje žrtve zadobile ozbiljne povrede, ali da im je stanje stabilno i da se nalaze u lokalnoj bolnici.

On je rekao i da su primjećene sličnosti između sprave koja je eksplodirale prošle noći i tri koje su aktivirane u Austinu od početka marta. U ranijim eksplozijama paketa bombi poginule su dvije osobe dok su dvije ranjene.

Agent FBI-a Christopher Combs je istakao da korištenje žice za detonaciju bombe u najnovijem napadu mijenja stvari.

„To je sofisticiranije. Meta nisu samo pojedinci. Veoma smo zabrinuti zbog žica, jer dijete bi moglo da hoda trotoarom i da naleti na nešto”, rekao je on.

Dosadašnje bombe su bile u kutijama koje su ostavljane ispred kuća, a aktivirane su kada su ih žrtve podigle.

Combs je upozorio da je od ključne važnosti da stanovnici Austina ne prilaze ničemu što im izgleda sumnjivo.

Američki mediji javljaju da policija sumnja da bi ovo moglo da bude djelo serijskog bombaša, kao i da je možda u pitanju zločin iz mržnje jer su u prve tri eksplozije poginula dvojica Afroamerikanaca, dok se 75-godišnja Latinamerikanka i dalje bori za život. Posljednje žrtve su međutim bijelci.

Vlasti nude nagradu od 100.000 dolara za informaciju koja bi mogla da pomogne pri hapšenju odgovornih za eksplozije. “Ovo moramo da zaustavimo”, rekao je Comb.

Zvaničnici su takođe pozvali osobu ili osobe koje su odgovorne za bombaške napade da se obrate policiji kako bi objasnili zbog čega to rade.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG