Linkovi

Stanovnici Kupjanska odlaze, a vojnici se spremaju za ruske napade


Volonteri Crvenog krsta pomažu u evakuaciji stanovnika sa područja Kupjanska, 15. augusta 2023. (Foto: Reuters)
Volonteri Crvenog krsta pomažu u evakuaciji stanovnika sa područja Kupjanska, 15. augusta 2023. (Foto: Reuters)

Novinarka Glasa Amerike Heather Murdock posjetila je Kupjansk, ukrajinski grad koji se nalazi na prvoj liniji fronta i na kojeg ruske snage vrše sve snažniji pritisak, zbog čega su u toku evakuacije stanovnika.

Ovaj grad u istočnoj Ukrajini postaje sve opasniji iz dana u dan. Ruska vojska ga napada iz daljine od otprilike pet kilometara. Vjeruje se da Rusija želi da ponovo zauzme Kupjansk, zbog čega volonteri evakuišu porodice iz obližnjih sela i mjesta na prvoj linij fronta.

Ruske snage okupirale su Kupjansk na sedam mjeseci, prije nego što su ih ukrajinski vojnici potisnuli prošlog septembra. Lokalni stanovnici koji bježe kažu da su preživjeli okupaciju, često bez struje, grijanja i interneta, ali da sve to više ne mogu da podnose.

"Odlazimo i ne znamo da li ćemo se vratiti ili šta će se dogoditi našoj kući", kaže Lidija, stanovnica Kupjanska, dok se sprema za put autobusom.

Ipak, u crkvi u centru grada, neki mještani kažu da će ostati sve dok im se kuće ne sruše.

Dva sata nakon posjete Glasa Amerike crkvi, bombe su pale na stambeni objekat udaljen oko 100 metara. Deset ljudi je prevezeno u bolnicu.

Ukrajinski vojnici kažu da grad ima strateški značaj jer je željezničko čvorište i pripremaju se za tešku bitku.

Glasu Amerike je rečeno da će evakuacije, koje se dešavaju svakog dana, u narednim ndeljamampostati obavezne.

XS
SM
MD
LG