Linkovi

Presuda Stanišiću i Simatoviću zakazana za 30. juni


Jovica Štanišić i Franko Simatović u sudnici Međunarodni mehanizam za krivične sudove.
Jovica Štanišić i Franko Simatović u sudnici Međunarodni mehanizam za krivične sudove.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, za 30. juni, saopšteno je iz ovog suda.

Presuda koja je zakazana za 30. juni u 15 sati donijet će sudije Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Mehanizam je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću, te im naredio da se vrate u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih Nacija (UN) do 24. juna.

Također je naloženo Srbiji da odrede zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji će istpratiti Stanišića i Simatovića od mjesta prebivališta do aerodroma u Holandiji, gdje će ih predati holandskim vlastima. Oni će također osigurati i njihovu ličnu sigurnost do predavanja.

Mehanizam je zatražio od vlasti svih zemalja kroz koje Stanišić i Simatović budu prolazili da oni budu u pritvoru dok su u tranzitu kao i da ih uhapse u slučaju pokušaja bjekstva tokom putovanja do pritvorske jedinice.

Holandiji je naloženo da osigura transport Stanišića i Simatović pod pratnjom od aerodroma do pritvorske jedinice.

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

U aprilu ove godine održane su završne riječi u kojim je Haško tužilaštvo zatražilo doživotne kazne zatvora, dok su odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

Ranije je predsjednik MMKS Carmel Agius najavio je da će presuda, na obnovljenom suđenju, u predmetu protiv Stanišića i Simatovića biti donesena do kraja juna.

XS
SM
MD
LG