Linkovi

Stabilizacijski paket EU-a i MMF-a vrijedan gotovo bilijun dolara


Paket se sastoji od kombinacije bilateralnih zajmova i kreditnih jamstava kojima se želi spriječiti proširivanje financijske krize s Grčke na druge problematične europske ekonomije koje koriste euro kao zajedničku valutu

Ako se po jutru dan poznaje, ovo će biti dobar tjedan za financijska tržišta i euro.

Ministri financija Europske unije postigli su dogovor oko velikog stabilizacijskog paketa koji, zajedno s doprinosom Međunarodnog monetarnog fonda, iznosi gotovo bilijun dolara, odnosno 750 milijarda eura. Paket se sastoji od kombinacije bilateralnih zajmova i kreditnih jamstava kojima se želi spriječiti proširivanje financijske krize s Grčke na druge problematične europske ekonomije koje koriste euro kao zajedničku valutu.

Većinu novca za ove mjere osigurava Europska unija, doprinos Međunarodnog monetarnog fonda je upola manji, a Središnje banke Britanije, Kanade, Švicarske i Sjedinjenih Država osigurat će kreditnu liniju za njihove individualne valute kako bi se olakšao pritisak na europska tržišta. Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala:

“Ovaj paket ojačava i štiti našu zajedničku valutu na način koji je nezabilježen u povijesti eura i Europske unije. Branimo našu valutu u izvanrednoj situaciji. Mogu reći građanima da štitimo novac građana u Njemačkoj."

Burze diljem svijeta pozitivno su reagirale na ove mjere, a nakon višednevnog pada, euro je danas u porastu prema dolaru.

XS
SM
MD
LG