Linkovi

Šta se zna o rastu respiratornih bolesti u Kini?


Roditelji sa djecom čekaju u prepunoj čekaonici u dječjoj bolnici u Pekingu, 30. oktobra 2023. (Foto: AP/Andy Wong)
Roditelji sa djecom čekaju u prepunoj čekaonici u dječjoj bolnici u Pekingu, 30. oktobra 2023. (Foto: AP/Andy Wong)

Broj slučajeva respiratornih bolesti počeo je da naglo raste u sjevernim dijelovima Kine, posebno među djecom, što je izazvalo spekulacije na internetu da svijetu prijeti nova pandemija, četiri godine nakon što se Covid-19 prvi put pojavio u toj zemlji.

Međutim, kineski zdravstveni zvaničnici ističu da su infekcije koje su u porastu - mješavina već poznatih virusa, i dovode ih u vezu sa prvom zimskom sezonom u zemlji od kada su prošlog decembra ukinute stroge restrikcije uvedene zbog Covida.

Eksperti ističu da, iako još nema dovoljno informacija, nema ni nagovještaja da slučajeve izaziva neki novi virus.

Evo šta znamo do sada:

Šta i gdje?

Dana 13. novembra, kineska Nacionalna zdravstvena komisija prijavila je porast respiratornih bolesti, uglavnom kod djece. Kineske vlasti smatraju da je to posljedica ukidanja kovid restrikcija, početka zimske sezone, i cirkulacije patogena među kojima su virusi koji izazivaju grip, upalu pluća, respiratorni sincicijski virus (RSV) i SARS-CoV-2 - virus koji izaziva Covid.

U ponedjeljak, sistem za praćenje bolesti ProMED - koji je svojevremeno uputio rano upozorenje o tajanstvenim slučajevima upale pluća za koje se ispostavilo da su slučajevi Covida - prijavio je da su neke kineske bolnice "prepune bolesne djece" zbog masovnih slučajeva upale pluća.

Ti slučajevi su uglavnom registrovani u Pekingu, ali i u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, i drugim dijelovima Kine.

Simptomi uključuju visoku temperaturu, inflamaciju pluća bez kašlja i nodule (čvoriće) u plućima koji su obično rezultat ranije infekcije. Nisu prijavljeni smrtni slučajevi.

U dječjoj bolnici u Pekingu, nekoliko roditelja je izjavilo za AFP da njihova djeca imaju mikoplazmičnu upalu pluća, što je čest oblik upale pluća kod dece koji se liječi antibioticima.

Šta kažu Kina i WHO?

Izvještaj je oživio sjećanja na pandemiju, a neki korisnici društvenih mreža plaše se "novog virusa koji dolazi iz Kine" ili "novog Covida".

U srijedu je Svetska zdravstvena organizacija - koja je više puta kritikovala Peking zbog nedovoljne transparentnosti tokom pandemije Covida - zatražila dodatne informacije od Kine o djeci koja boluju od "nedijagnostikovane upale pluća."

Dječja bolnica u Pekingu, 30. oktobra 2023. (Foto: AP/Andy Wong)
Dječja bolnica u Pekingu, 30. oktobra 2023. (Foto: AP/Andy Wong)

Peking je u četvrtak odgovorio da "nisu otkriveni nikakvi neobični ili novi patogeni", saopštila je WHO.

Svjetska zdravstvena organizacija je zatražila dodatne informacije navodeći da Kina pažljivo prati trendove u virusima kao što su grip, RSV i SARS-CoV-2.

Kina je također počela da prati slučajeve mikoplazmične upale pluća prvi put sredinom oktobra, dodaje WHO. Organizacija navodi da ima "ograničeno detaljne informacije da bi u potpunosti mogla da okarakteriše rizik zbog slučajeva respiratornih bolesti kod djece", ali ističe da se povećanje tih slučajeva može očekivati s dolaskom zime.

Šta misle stručnjaci?

Više stručnjaka ukazuje na dolazak zime, kraj Covid restrikcija i nepostojanje ranije imuniteta kod dece kao verovatne razloga za porast broja infekcija.

"Pošto je Kina imala daleko duže i strože restrikcije i karantin od bilo koje druge zemlje na svijetu, očekuje se da će ti talasi bolesti po 'izlasku iz karanantina' biti značajni", kaže Francois Balloux sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Ako nema novih dokaza koji govore suprotno, "nema razloga da se sumnja u nastanak novog patogena", dodao je.

Paul Hunter sa britanskog Univerziteta Istočne Anglije naglašava da "u ovom trenutku ima premalo informacija za definitivnu dijagnozu".

Međutim, "u cjelini, meni ovo ne zvuči kao epidemija zbog novog virusa", kaže on. "Da jeste, očekivao bih mnogo više infekcija kod odraslih".

Šta su preporuke?

WHO preporučuje da ljudi u pogođenim područjima prate redovna pravila da bi izbjegli respiratorne bolesti. To uljučuje vakcinaciju, izolaciju u slučaju pojave simptoma, testiranje i nošenje maski ako je potrebno.

Na osnovu sadašnjih informacija, WHO ne savjetuje uvođenje bilo kakvih restrikcija koje bi se odnosile na Kinu.

XS
SM
MD
LG