Linkovi

Šta NATO pozivnica znači za Makedoniju?


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i makedonski premijer Zoran Zaev, Brisel, 12. juli 2018.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i makedonski premijer Zoran Zaev, Brisel, 12. juli 2018.

Odluka NATO-a da Makedonija počne pristupne pregovore sa Alijansom dočekana je različito, u zavisnosti od toga da li se radi o reakciji vladajućih partija ili opozicije.

Socijaldemokratski savez (SDSM) premijera Zorana Zaeva smatra da je ovo historijski uspheh i ostvarenje vrhunskih strateških ciljeva Makedonije. Vrata NATO-a su otvorena, obezbjeđuje se stabilnost, razvoj i budućnost narednih generacija, kažu u toj partiji.

"Članstvo u NATO-u ne znači samo obezbjeđenu sigurnost i stabilnost, to znači i više investicija, veće međunarodno povjerenje u makedonsku ekonomiju, nova radna mjesta i više novca svakoj porodici", kaže se u saopštenju iz SDSM-a.

Sa druge strane, opoziciona VMRO DPMNE tvrdi da je zemlja doživjela diplomatski fijasko, jer nije dobila bezuslovni poziv. Oni kažu da Makedonija ispunjava uslove za članstvo u Alijansi još od 2008. godine.

"Upravo zato, prvi korak vlasti trebalo bi biti ostavka ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, koji je zajedno sa Zoranom Zaevim doveo državu u ćorsokak", navodi se u saopštenju VMRO DPMNE.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Samitu u Briselu izjavio je da će se Makedonija priključiti Alijansi kao 30. zemlja članica u trenutku kada budu završene sve procedure oko finaliziranja dogovora sa Grčkom o imenu zemlje.

Politički analitičar Albert Musliu objašnjava da Makedonija, osim obaveza koje su predviđene u dogovoru, treba završiti i neke druge finese, ali dodaje da je situacija jasna - ako Makedonija ispuni sve obaveze iz dogovora sa Grčkom, može smatrati da je članica NATO-a.

"Evropska unija je navela sve stvari koje Makedonija treba ispuniti do juna iduće godine, dok je kod NATO-a situacija konkretnija i jasnija. Makedonija bi trebalo da spovede dogovor sa Grčkom i svakako se treba spremiti za punopravno članstvo u Alijansi, što je relativno dobro urađeno", kaže on.

Damon Wilson, potpredsjednik Atlanskog saveza SAD-a u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da je dobra vijest da su lideri u Alijansi doneli odluku da počnu pregovore o učlanjenju i da pozovu Makedoniju, dodajući da je to odlično.

"Ali, kao što su istakli lideri, važno je za ovaj proces da se implementira dogovor, a to znači da prestoji težak posao. Moramo pratiti ovaj proces u parlamentima obje zemlje, kao i referendum u Makedoniji. Ima još dosta posla, ali odluku NATO-a vidim kao dobar vjetar za mirno more političarima koji bi trebalo da sprovedu dogovor kod kuće", prokomentarisao je Vilson.

Referendum na kome će se građani izjasniti o dogovoru sa Grčkom, koji između ostalog predviđa da novo ime države bude Republika Sjeverna Makedonija, biće održan krajem septembra ili početkom oktobra. Da bi dogovor bio ispunjen, biće neophodna i izmena Ustava zemlje.

XS
SM
MD
LG