Linkovi

Šta je "delta plus" varijanta koronavirusa?


Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)
Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)

Britanski naučnici su "delta plus" varijantu je otkrili prošlog mjeseca. Pošto se ne kvalifikuje kao soj za globalnu zabrinutost, još nije zvanično nazvana po nekom slovu grčkog alfabeta, kao neke druge, zabrinjavajuće varijante.

Naučnici prate varijantu srodnu delti - nazvanu kao AY.4.2 - da bi ustanovili da li se lakše prenosi, i da li je smrtonosnija od ranijih sojeva koronavirusa. U nedavnom izvještaju, britanski zvaničnici su saopštili da ova varijanta čini 6 posto svih analiziranih slučajeva Covida u zemlji, i da se taj broj povećava.

"Varijanta ima dvije mutacije u šiljastom proteinu, koji pomaže koronavirusu da 'okupira' tjelesne ćelije. Te promjene su također viđene kod drugih verzija virusa od kada je počela pandemija, ali nisu otišle veoma daleko u mutaciji", kaže Francois Balloux​, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Delta varijanta je i dalje "ubjedljivo dominantan soj u globalnoj cirkulaciji", izjavila je Maria Van Kerkhove​, ekspertkinja Svjetske zdravstvene organizacije na javnoj sjednici ove nedjelje.

"Delta je dominantna, ali virus evoluira", rekla je, dodajući da što više virus cirkuliše, ima veću šansu da mutira.

"Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija trenutno prati 20 varijacija delta soja. AY.4.2 je jedan od onih koje treba pažljivo pratiti jer stalno moramo da motrimo kako se virus mijenja", kaže Van Kerkhove.

U SAD, skoro svi slučajevi Covida su izazvani delta varjiantom. Novija, "delta plus" varijanta je "povremeno primjećena", ali još nije razlog za zabrinutost, kažu zdravstveni zvaničnici.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG