Linkovi

Srušio se putnički avion u Pakistanu


Avion se srušio u stambenom dijelu Karačija

Putnički avion sa 98 putnika i članova posade srušio se u petak blizu pakistanskog grada Karačija nakon, po svemu sudeći, kvara na motoru tokom slijetanja, prenosi agencija AP.

Avion pakistanske državne kompanije Pakistan International Airlines (PIA) se srušio se u gusto naseljenoj četvrti blizu međunarodnog aerodroma, a gradonačelnik Karačija Vasim Aktar rekao je da je uništeno najmanje pet ili šest kuća.

Aktar je rekao da u padu aviona nije bilo preživjelih, ali su dva neimenovana zvaničnika pakistanske civilne avijacije kasnije rekla da su najmanje dvije osobe preživjele nesreću, piše AP.

Lokalne TV stanice prenijele su da su preživjele tri osobe koje su sjedile u prvom redu aviona i objavile snimak čovjeka na nosilima, koji je identifikovan kao Zafar Masud, direktor Banke Pundžaba. Prema medijskim izvještajima, na mjestu nesreće je pronađeno 11 tijela, dok je 6 osoba povrijeđeno. Nije poznato da li su žrtve putnici aviona.

Zvaničnici aerodroma u gradu Lahoreu, odakle je poletio avion, prvo su saopštili da je u letjelici bilo 107 ljudi. Uprava za civilni avio saobraćaj kasnije je navela da je u avionu bio 91 putnik i sedam članova posade, dok je portparol naveo da je razlika u informacijama rezultat konfuzije poslije nesreće.

Prema posljednjoj komunikaciji pilota sa kontrolom letenja, koja je objavljena na vebsajtu LiveATC.net, pilot nije uspio da sleti i kružio je iznad aerodroma da bi pokušao ponovo. Tokom drugog pokušaja, pilot je obavijestio kontrolu letenja da je "izgubio dva motora" , a zatim poslao poziv u pomoć, nakon čega je prekinuta dalja komunikacija sa letjelicom.

Prema izjavama očevidaca, Airbus A320 je pokušao da sleti dva ili tri puta prije nego što se srušio u rezidencijalnom, siromašnom, području blizu aerodroma.

Pakistanski premijer Imran Kan tvitovao je da je "šokiran i tužan zbog pada aviona kompanije PIA", i najavio momentalnu istragu.

"Molitve i saučešća upućena su porodicama žrtava", rekao je Kan.

U Pakistanu su početkom nedjelje obnovljeni letovi poslije restriktivnih mjera uvedenih sredinom marta da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

XS
SM
MD
LG