Linkovi

Srušio se dio stambene zgrade u Iowi, spašeno osam osoba


Djelimično srušena zgrada u Iowi. (Foto: Screenshot)
Djelimično srušena zgrada u Iowi. (Foto: Screenshot)

Spasilačke ekipe su tokom noći pronašle još jednu osobu koja je preživjela djelimično rušenje stambene zgrade u Iowi, čime je broj spašenih ukupno porastao na osam, saopštile su vlasti u ponedjeljak.

Šef vatrogasne službe Davenporta, grada u kojem se srušio dio šestospratne zgrade, rekao je na konferenciji za novinare da nije poznato da li ima još nestalih. U incidentu nije bilo prijavljenih žrtava.

"Nije poznato da ima pojedinaca zarobljenih u objektu", rekao je Michael Carlsten.

Vlasti nisu objavile podatke o povrijeđenima. Carlsten je naveo da je osoba, koja je tokom noći spašena, prebačena u bolnicu.

Spasilačke ekipe su bile u zgradi tokom noći.

"Kada se nešto ovako dogodi, kada se desi tragedija, naše ekipe hitne pomoći odmah rade svoj posao i ne mogu da im se dovoljno zahvalim", rekao je gradonačelnik Davenporta Mike Matson.

Spasilačke ekipe su izašle na lice mjesta u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu. Vatrogasne ekipe spasile su sedam osoba, i ispratile više od 12 iz zgrade. Carlsten je ranije rekao da se srušio zadnji dio zgrade u kojoj su na gornjim spratovima bili stanovi, a na prizemlju radnje.

Vlasti su otkrile da curi gas poslije rušenja, rekao je Carlsten, dok je voda i dalje curila kroz spratove. I dalje se strahuje za stabilnost građevinske strukture. Nije poznat uzrok rušenja zgrade.

Gradski zvaničnik Rich Oswald rekao je u nedelju da su u toku bili radovi na fasadi kada se obrušio dio zgrade, i da je vlasnik imao sve dozvole.

Gradonačelnik je naveo da je zgrada imala 84 stambene i poslovne jedinice. Prošle godine zatraženo je gotovo 20 dozvola za popravke, ali je uglavnom bila riječ o vodoinstalacijama ili struji.

U junu 2021. godine, 98 osoba je poginulo kada se tokom noći srušila stambena zgrada blizu Majami Beacha.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG