Linkovi

Srpske vlasti uskratile boravak još jednom Rusu


Jevgenij Iržanski, organizator i promoter koncerata ruskih muzičara, kome su srpske vlasti uskratile boravak u Beogradu. (foto: screenshot)
Jevgenij Iržanski, organizator i promoter koncerata ruskih muzičara, kome su srpske vlasti uskratile boravak u Beogradu. (foto: screenshot)

Jevgeniju Iržanskom, organizatoru i promoteru koncerata ruskih muzičara u Beogradu, srpske vlasti uskratile su boravak u Srbiji i u rješenju koje mu je izdato 28. augusta naređeno mu je da u roku od sedam dana napusti Srbiju.

„Uprava za strance je obaveštena da se organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije izjasnio da postoje bezbednosne smetnje za boravak imenovanog u Republici Srbiji”, ističe se u rješenju koje je izdao zamjenik načelnika Uprave za strance.

Poslije Petra Nikitina i Vladimira Volohonskog Iržanski je još jedan Rus kome su vlasti u Srbiji uskratile pravo boravka.

Jevgenij je došao u Srbiju nakon ruske agresije na Ukrajinu, tada je dobio dozvolu boravka na godinu dana, koju je proljetos obnovio i odobren mu je boravak još godinu dana. Međutim, ovom posljednjom odlukom Jevgeniju i njegovoj supruzi Elizabeti je izrečena i zabrana ulaska u Srbiju godinu dana.

U izjavi za Glas Amerike Iržanski kaže da je šokiran ovom odlukom srpskih vlasti, da mu nije jasno zbog čega mu je uskraćen boravak u Srbiji i da nema objašnjenja kakva je on prijetnja za bezbjednost Srbije.

On se bavio organizacijom koncerata ruskih muzičara u beogradskom Domu omladine, Centru za kulturu „Vlada Divljan” i MTS dvorani, a po ocjeni Petra Nikitina iz Ruskog demokratskog društva upravo to može biti razlog za protjerivanje Iržanskog.

„Pravi razlog ostaje nepoznat, ali pretpostavljamo da se sastoji u želji dijela srpske vlasti, a konkretno rukovodstva BIA, da se koncerti moderne ruske muzike u Beogradu prekinu jer većina muzičara koji dolaze otvoreno oponiraju Putinovoj diktaturi u Rusiji i ratnoj agresiji na Ukrajinu”, ističe Nikitin.

„Moja pretpostavka je da je u nekom trenutku Vulin, Vučić ili neko drugi u srpskoj vlasti dobio poziv iz Moskve i rekli da se njima ne sviđa sva ta koncertna aktivnost u Beogradu. Hajde prekinite to.”

Zbog svega Jevgenij Iržanski je zajedno sa svojim advokatom Markom Štambukom podnio žalbu na ovo rješenje. Iako u se samom rješenju navodi da žalba ne odlaže izvršenje, on računa da bi na taj način mogao da produži boravak još za dva-tri mjeseca u Srbiji.

„Ukoliko budem morao da napustim Srbiju otići ću u Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu. Mada mi se jako dopada u Beogradu, zavolio sam ljude i nisam bio planirao da bilo gdje idem odavde”, kaže Iržanski za Glas Amerike i dodaje da je prije dva meseca bio pozvan na informativni razgovor i da su ga trojica inspektora u civilu ispitivali o svemu i svačemu.

„Proveo sam oko dva sata i pitali su me brojna pitanja. Od toga gdje sam odrastao, šta radim ovdje, šta sam radio ranije u Rusiji, gdje su mi roditelji, koga podržavam – Putina ili Navalnog, da li znam Petra Nikitina iz Ruskog demokratskog društva, kada smo posljednji put razgovarali, da li imam njegov broj. Pokazali su mi brojne slike ljudi koje ja ne znam i pitali me da li ih poznajem ili ne. Da li imam veze sa Ruskim domom, da li sam povezan sa ruskom ambasadom”, rekao je Iržanski u izjavi za Glas Amerike.

Na kraju, Nikitin kaže i da se na ovaj način šalje poruka i drugim Rusima koji su došli Srbiju nakon agresije na Ukrajinu.

“Šutite, nemojte da se bunite protiv Putina, ili brišite odavde – to je poruka koja se šalje”, ističe Nikitin u izjavi za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG