Linkovi

Oštre poruke Crnoj Gori: EU bi mogla razmatrati zaustavljanje pregovora


Tanja Fajon i Aleksander Šalenberg u Podgorici (Foto: Jovan Radulović)
Tanja Fajon i Aleksander Šalenberg u Podgorici (Foto: Jovan Radulović)

Nastavak političke i institucionalne krize u Crnoj Gori ozbiljno bi mogao da se reflektuje na njen evropski put, jedna je od poruka nakon današnjih sastanaka evropskih sa crnogorskim zvaničnicima.

Preuzeto sa VOA Serbian

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon i austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksander Šalenberg saopštili su da bi, ukoliko Crna Gora ne napravi funkcionalne institucije i ne izabere sudije Ustavnog suda, Evropska unija (EU) u januaru ili februaru mogla razmatrati kako da zaustavi pregovarački proces.

Šalenberg i Fajon sastali su se sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović i premijerom Dritanom Abazovićem. Navode da su saglasni da je “krajnje vrijeme da se reaguje”.

Fajon i Šalenberg u Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Nedavna politička dešavanja u državi izazvala su duboku krizu institucija i doprinijela usporavanju pristupnih pregovora. Situacija je, jako zabrinjavajuća i predstavlja signal za alarm”, kazala je Fajon na konferenciji za novinare.

Ona je poručila da je “potrebno , koliko sjutra, uspostaviti Ustavni sud”.

“Dakle - imenovati četvoro sudija Ustavnog suda. Očekujemo da će se ovog petka uspostaviti postupak za njihovo imenovanja. Taj postupak morao bi da se završi najkasnije do kraja januara”, poručila je Fajon i dodala da je to ključno da se Crna Gora “iskopa iz duboke institucionalne i najgore političke krize u posljednjih nekoliko godina”.

Fajon i Šalenberg u Podgoricu su, navode, došli kao medijatori, po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja. Oni poručuju da će EU ozbiljno razmotriti saradnju sa Vladom koja bi bila fomirana na osnovu aktuelnog, kako navode, upitnog Zakona o predsjedniku.

"Jako je upitna promjena Zakona o predsjedniku. Znate stav Venecijanske komisije. Prvo treba da imamo efikasan, kompletan Ustavni sud”, kazala je Fajon.

Izborom nove vlasti po izmijenjenom zakonu o predsjedniku Crna Gora bi, prema riječima slovenačke ministarke rizikovala da izgubi povjerenje EU. Ona naglašava da je to, međutim, vjerovatno najmanji rizik.

Znate da je Crna Gora od početka pregovora sa EU dobila skoro milijardu eura od fondova. Sad je u igri 30 miliona eura za energetiku. Ali nije sve u novcu. Znate da imamo i proces reverzibilnosti. To znači da ako Crna Gora ne napravi funkcionalne institucije, ako ne izađe iz institucionalne i političke krize sa Ustavnim sudom, koji je urgentan, to znači da bi u Briselu mogli razmatrati u januaru, ili februaru kako da se cijeli proces moguće i zaustavi. Onda znate svi kakve će biti posljedice. Niko ne želi to”, naglasila je Fajon.

Fajon, takođe, kaže da nakon izbora sudija Ustavnog suda očekuje i “neki dogovor o izborima”, navodeći da je to naredni korak, te da je potreban konsenzus političkih subjekata.

Ona je poručila da će o posjeti Crnoj Gori izvijestiti visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i sve države članice, ocjenjujući da je situacija ozbiljna, ali navodeći da je nakon današnjih sastanaka sa crnogorskim zvaničnicima optimista.

Šalenberg je rekao da treba se ustanoviti da li je izmijenjeni Zakon o predsjedniku u skladu s Ustavom.

Ovaj zakon je veoma upitan i ako bi se nastavilo postupanje po njemu, prije mišljena Ustavnog suda, to bi bilo vema loše i mogu da vam poručim da to ne radite”, kazao je Šalenberg na konferenciji za novinare u Podgorici.

Šalenberg je saopštio da se njihova posjeta dešava uz jasno upozorenje, ali i “ohrabrenje koje donosimo u ime naših kolega”.

Želimo da ova država prevaziđe političku krizu i politički zastoj. Upozorenje je da ako se zastoj nastavi, Crna Gora rizikuje da propusti sljedeći korak na putu ka EU i da završi sa strane umjesto na tom putu”, naglasio je on.

Šalenberg je kazao da se Crnoj Gori ne mogu nametati rješenja spolja, već da ”rješenje treba da dođe iz ove države”.

Potpuno podržavamo trenutnu vlast koja stoji iza ideje da se pronađe rješenje ovog problema što prije. Nema vremena za gubljenje”, kazao je Šalenberg.

XS
SM
MD
LG