Linkovi

Sretan 40. rođendan diskografskoj kući Alligator Records!


Sretan 40. rođendan diskografskoj kući Alligator Records!
Sretan 40. rođendan diskografskoj kući Alligator Records!

Legendarna diskografska kuća označit će jubilej izdavanjem albuma naslovljenog „Alligator Records 40th Anniversary Collection“

Ako ikad poželite osnovati blues diskografsku kuću za to vam je vjerojatno najbolje otići u grad Chicago, u saveznoj državi Illinois.

To je 1971. učinio mladi Bruce Iglauer nakon što je čuo sastav Hound Dog Taylor & The Houserockers kao sviraju u Florence's Lounge na južnoj strani Chicaga. Iglauer je napustio svoj posao u dostavi lokalne diskografske kuće, snimio Hound Doug Taylora i osnovao vlastitu firmu pod imenom Alligator Records.

Iglauer kaže da je uvijek sanjao o životu u Chicagu i upijanju glazbe tog grada: "Sve sam češće čuo da je Chicago svjetska prijestolnica bluesa, da se u njemu blues svira više nego bio gdje drugdje. Stoga sam došao u očekivanju da ću se tu motati po blues klubovima možda godinu dana, a onda se vratiti nazad i dovršiti svoj studij. No nikad se više nisam vratio na fakultet."

"Počeo sam posjećivati radio stanice, koje su upravo počinjale s emitiranjem raznolikije glazbe, rock and rolla, bluesa i jazza, u programskom formatu koji se onda nazivao progresivni rock. To je bilo nešto potpuno novo i jako pristupačno, veliki broj disk jockeya je rado svirao blues ploče," sjeća se Iglauer.

Diskografska kuca Alligator Records je postigla prve uspjehe kada su u 1970-tim za nju ugovore potpisali velikani bluesa Koko Taylor i Albert Collins. Kasnije, kuća je proširila svoj glazbeni repertoar izdavanjem albuma majstora zydeco glazbe Cliftona Cheniera, te gitarista Johnnyja Wintera i Lonnieja Brooksa. No veliki diskografski uspjeh došao tek 1985. s izdavanjem albuma pod naslovom Showdown!, slavnog gitarističkog trija predvodjenog Albertom Collinsom, koji je bio nagradjen nagradom Grammy.

"Izbor pjesama za ovaj jubilarni album bio je jako težak. Pokušao sam rezimirati i obuhvatiti cijelu povijest ove diskografske kuće. Naravno, posebnu sam pažnju posvetio glazbi nekih od naših najvećih zvijezda kao što su Koko Taylor, Son Selas, Albert Collins i Hound Dog Taylor. Takodjer htio sam ukazati na smjer u kojem se naša kuća sada kreće, tako da se na albumu nalaze i skladbe naših sadašnjih izvodjača kao što su Guitar Shorty, The Holmes Brothers, Michale Burks, Marcia Ball i mnogih drugih. Svi su oni zastupljeni na ovom albumu tako da naši poklonici mogu osjetiti na koji način ja vidim razvoj bluesa i kako on dolazi do novog, suvremenog slušateljstva, a u i isto vrijeme odaje štovanje prošlosti," kaže Iglauer.

Nakon 40 godina, tvrtka Alligator Records i dalje dobiva pohvale. U srpnju, magazin Living Blues objavio je dobitnike njihovih godišnjih nagrada. Četiri izvodjača kuće Alligator Records dobili su ukupno sedam nagrada, od kojih su tri pripale Jamesu Cottonu.

XS
SM
MD
LG