Linkovi

Srednjoškolci u mjestu Delray Beach na Floridi u okviru nastave grade kuće za siromašne


Srednjoškolci u mjestu Delray Beach na Floridi u okviru nastave grade kuće za siromašne
Srednjoškolci u mjestu Delray Beach na Floridi u okviru nastave grade kuće za siromašne

Ovom programu pomažu i lokalni kontraktori – poklanjaju građevinski materijal i nude svoje usluge besplatno. Jedan lokalni arhitekt napravio je završni nacrt kuće, nakon što je u obzir uzeo prijedloge učenika.

Većina srednjoškolaca dane provodi u zatvorenom prostoru, seleći se iz jedne učionice u drugu. No, u jednoj srednjoj školi na jugu Floride, nastava se često odvija vani – jer učenici grade kuće.

Na pješčanom terenu u gradiću Delray Beach na Floridi, sedmero tinejdžera – srednjoškolaca na vrućem podnevnom suncu kopaju I zabijaju čavle. Ovi učenici, iz obližnje srednje škole Atlantic High, članovi su takozvane Akademije Eagle Nest Construction koja djeluje u sklopu njihove škole. To je nešto poput građevinskog poduzeća. Amanda Ordorff, koordinatorica programa, kaže da, nakon što prođu tečaj skiciranja, dizajniranja i gradnje kuća, učenici koriste naučene vještine u praksi. Grade domove siromašnim obiteljima na lokacijama koje poklanja grad.

"Oni prođu kompletnu abecedu gradnje, odaberu koji im se dio gradiva najviše sviđa i onda se u toj grani specijaliziraju. Ako im se sviđa projektiranje, usredotoče se samo na to, a ako više vole samu gradnju, onda se usmjere samo na nju" - kaže nam Amanda Ordorff.

Nakon što nauče osnove sigurnosnih mjera i najvažnije o dizajniranju i gradnji, s predavačem inžinjerom Timom Sachsejem, odlaze na gradilište. Tim Sachse kaže da je to za učenike jedno posebno iskustvo: "Sve ide korak po korak. Gradnja nije samo zabijanje čavala. Cijeli proces sadrži i izazove za rješavanje različitih problema. A to se ne može naučiti iz udžbenika."

25 učenika radi na kući koja će imati tri spavaće sobe i dvije kupaonice. Svi moraju nositi kacige, zaštitne naočale i čizme. Daniel Norzea kaže da je s učenicima iz svog razreda na ovoj kući počeo raditi krajem listopada prošle godine, i to od samih temelja: "Morali smo prvo iskopati svu travu i izravnati teren. Sad smo upravo završili s postavljanjem vodoinstalacija. Podnožje oko kuće zalit ćemo cementom i tako završiti tu fazu prije ljetne pauze."

Ovom programu pomažu i lokalni kontraktori – poklanjaju građevinski materijal i nude svoje usluge besplatno. Jedan lokalni arhitekt napravio je završni nacrt kuće, nakon što je u obzir uzeo prijedloge učenika. Program Eagle Nest pohađalo je u pet godina 200 učenika. To je druga kuća koju su izgradili. Gradnja se izvodi po ekološkim standardima. Mnogi materijali – poput podnih dasaka i cementnih blokova – reciklirani su. Učenici podižu zidove s izolacijom, instaliraju kućanske aparate koji štede energiju i prozore s duplim staklom.

Koordinatorica programa Amanda Orndorff kaže da su ekološke norme vrlo važne: "Sve što nauče u učionici učenici će primijeniti na gradilištu. To su nekad čisto praktični koncepti, na primjer, da nije uvijek važno koristiti samo reciklirane proizvode, nego i one koji su možda dostupni na nekoj bližoj lokaciji jer se na taj način troši manje goriva i stvara manje otpada. To je za njih potpuno novi koncept."

Daniel Norze kaže da je upisao ovaj program zbog toga što želi steći znanja o građevinskoj profesiji i praktično iskustvo. Očekuje da će jednoga dana biti u sam stanju popravljati kvarove u svojoj kući, za koje meće morati platitii majstora. Drugi su se na tečaj odlučili zbog toga što nakon mature žele upisati upravo građevinarstvo, kao Shligton Estime. On pohađa program već četiri godine i kaže da je ova godina posebno zanimljiva: "Mi stvarno gradimo kuću. Nije da samo čitamo o tome ili crtamo na papiru. Mi je stvarno gradimo!"

Očekuje se da će kuća koju grade ovi tinejdžeri biti završena u prvoj polovini sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG