Linkovi

Srednjoistočni kvartet: Palestinska država u roku od 24 mjeseca


Mir ne može biti umjetno nametnut, uzvraća izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, dok palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravlja priopćenje kvarteta

Sjedinjene Države, Ujedinjeni narodi, Europska Unija i Rusija - koji čine međunarodni kvartet za uspostavu mira na Srednjem istoku - pozvali su Izrael i Palestince da postignu sporazum o uspostavi neovisne palestinske države u roku od dvije godine.

Nakon današnjeg sastanka u Moskvi, diplomatski predstavnici srednjoistočnog kvarteta pozvali su obje strane na nastavak razgovora i stvaranje plana koji bi okončao izraelsku okupaciju palestinskih teritorija te koji bi doveo do uspostavljanja palestinske države. Kvartet je, također, objavio priopćenje u kojem se od Izraela traži da obustavi sve aktivnosti oko izgradnje židovskih naselja, a osuđena je odluka izraelske vlade da se nastavi s izgradnjom 1600 stambenih jedinica u okupiranom istočnom dijelu Jeruzalema, u kojem uglavnom žive Palestinci, uz objašnjenje da aneksija tog područja nije međunarodno priznata.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman u odgovoru na ovo priopćenje rekao je da mir ne može biti nametnut na umjetan način s nerealnim rokovima.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je pozdravio priopćenje, rekavši da je od ključnog značaja da Izrael odgovori zaustavljanjem izgradnje židovskih naselja.

XS
SM
MD
LG