Linkovi

Srednjoistočni kvartet: Palestinska država u roku od 24 mjeseca

  • Vijesti Amerike

Mir ne može biti umjetno nametnut, uzvraća izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, dok palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravlja priopćenje kvarteta

Sjedinjene Države, Ujedinjeni narodi, Europska Unija i Rusija - koji čine međunarodni kvartet za uspostavu mira na Srednjem istoku - pozvali su Izrael i Palestince da postignu sporazum o uspostavi neovisne palestinske države u roku od dvije godine.

Nakon današnjeg sastanka u Moskvi, diplomatski predstavnici srednjoistočnog kvarteta pozvali su obje strane na nastavak razgovora i stvaranje plana koji bi okončao izraelsku okupaciju palestinskih teritorija te koji bi doveo do uspostavljanja palestinske države. Kvartet je, također, objavio priopćenje u kojem se od Izraela traži da obustavi sve aktivnosti oko izgradnje židovskih naselja, a osuđena je odluka izraelske vlade da se nastavi s izgradnjom 1600 stambenih jedinica u okupiranom istočnom dijelu Jeruzalema, u kojem uglavnom žive Palestinci, uz objašnjenje da aneksija tog područja nije međunarodno priznata.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman u odgovoru na ovo priopćenje rekao je da mir ne može biti nametnut na umjetan način s nerealnim rokovima.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je pozdravio priopćenje, rekavši da je od ključnog značaja da Izrael odgovori zaustavljanjem izgradnje židovskih naselja.

XS
SM
MD
LG