Linkovi

SAD: Značajan porast broja oboljelih od COVID-19 na Srednjem zapadu


A man in silhouette wearing a protective face mask walks past a mural, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in the Queens borough of New York, U.S., September 8, 2020.
A man in silhouette wearing a protective face mask walks past a mural, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in the Queens borough of New York, U.S., September 8, 2020.

Na američkom Srednjem zapadu prijavljen je najveći dnevni broj slučajeva novooboljelih od kada je počela pandemija koronavirusa. To je, kako javlja agencija Reuters, izazvalo poteškoće u tamošnjem bolničkom sistemu.

Dvanaest država sa tog područja prijavile su rekordnih 16.807 novih slučajeva - što je porast sedmodnevnog prosjeka oboljelih za 40 odsto u odnosu na period prije mjesec dana.

U tome prednjače države gornjeg Srednjeg zapada, u kojima je trenutno najhladnije, ali je, takođe, veći broj slučajeva tokom oktobra zabilježen u Minnesoti, Nebraski, Sjevernoj i Južnoj Dakoti i Wisconsinu.

Takođe, u Iowi, Južnoj Dakoti i Wisconsinu za dvadeset odsto povećan je broj pozitivnih nalaza testova za koronavirus.

Na Srednjem zapadu, četvrti dan zaredom, u porastu je i broj pacijenata na bolničkom liječenju od posljedica COVID-19. Trenutno ih je 8.000, dok na nacionalnom nivou taj broj iznosi skoro 34.000 pacijenata. Najznačajniji porast zabilježen je u Iowi, Nebraski, Sjevernoj i Južnoj Dakoti i Wisconsinu.

U Wisconsinu, nadomak grada Milwaukeea, otvara se poljska bolnica – zbog trostrukog povećanja broja pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija.

Većina država Srednjeg zapada nalazi se među 30 od 50 država u kojima je prijavljeno povećanje broja slučajeva. Prema podacima agencije Reuters – prosječan broj slučajeva novooboljelih na nacionalnom nivou povećan je na 47.000 u poređenju sa 35.000 koliko ih je bilo tokom septembra.

Broj preminulih se na nacionalnom nivou smanjuje - ali zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je to indikator koji raste nekoliko nedjelja nakon porasta broja novooboljelih.

Takav trend trenutno je zastupljen u New Yorku, gradu koji je tokom proljeća pretrpio ozbiljne posljedice pandemije COVID-19 u svijetu.

U pokušaju da spriječi drugi talas u područjima New Yorka, u kojima postoje žarišta virusa zatvorene su kompanije i škola, uprkos protestima pojedinih zajednica.

XS
SM
MD
LG