Linkovi

Etnički sukobi u Kirgistanu pogoduju širenju terorizma; organiziranog kriminala


Miroslav Jenca, izaslanik Ujedinjenih naroda za ovu regiju, kaže da je Srednjoj Aziji najpotrebniji gospodarski razvoj te s njim povezano pomirenje među suprotstavljenim etničkim grupama

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Kirgistan upozorio je nedavno da bi ekstremističke skupine u Srednjoj Aziji mogle iskoristiti tamošnje političke i ekonomske probleme u vlastite svrhe. Moskovski dopisnik Glasa Amerike Peter Fedynsky razgovarao je s nekoliko stručnjaka za ovu regiju o mogućnosti širenja islamskog ekstremizma, nakon nedavnog etničkog nasilja u Kirgistanu.

Izaslanik Ujedinjenih naroda Miroslav Jenca izjavio je da je do etničkog nasilja u Kirgistanu došlo zbog nacionalnih napetosti koje su prisutne u toj zemlji. On smatra da je potrebno provesti proces nacionalnog pomirenja kako bi se spriječili sukobi u budućnosti.

Miroslav Jenca je rekao da je opasnost posebno izražena u Dolini Fergana, na jugu Kirgistana, ali u širem smislu i u cijeloj Srednjoj Aziji, zbog toga što je ona blizu Afganistana. U regiji djeluje nekoliko dobro poznatih ekstremnih skupina. Dolina Fergana u kojoj živi devet milijuna ljudi, različitih nacionalnosti, prostore se kroz tri države – Uzbekistan, Kirgistan i Tadžikistan. U posljednjih dvadeset godina, nekoliko su se puta rasplamsavali etnički sukobi.

Prije dva tjedna, u nasilju između Kirgiza i Uzbeka poginulo je oko dvije tisuće ljudi. Alisher Khamidov, stručnjak za srednju Aziju koji radi na američkom sveučilištu Johns Hopkins, smatra da je za sukobe odgovorna nacionalistička ideologija koja tumači da jedna skupina ima isključiva prava na određeni teritorij i tamošnje resurse. U Kirgistanu je donedavno na snazi bio neslužbeni dogovor da Kirgizi kontroliraju vlast a Uzbeci trgovinu. "Za vrijeme mandata sada već bivšeg predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, Kirgizi su počeli preuzimati i druge sektore, i to je dovelo do tenzija. Kada je prije dva mjeseca, Bakijev zbačen s vlasti, prestale su funkcionirati i službe sigurnosti koje su održavale neku vrst ravnoteže među suprotstavljenim skupinama" - kaže Alisher Khamidov.

Nakon raširenog uništavanja u južnom Kirgistanu, prije dva tjedna, postoji strah da će ekstremisti iz pojedinih etničkih organizacija – kao i organizirani kriminal – iskoristiti situaciju. Napetostima pogoduju i granice među tamošnjim državama koje je odredio Staljin i koje ne prate etnički sastav regije. Sirovine poput nafte i pitke vode nisu jednako dostupne svima, pa često dolazi do ucjenjivanja jedne zemlje od strane drugih, kaže Khamidov.

Kroz Dolinu Fergana iz Afganistana se transportira droga. Stručnjak za Srednju Aziju Nodir Ismailov kaže da organizirani kriminal regrutira nezaposlene mlade ljude: "Sve je to povezano i s terorizmom. Mislim da organizirani kriminal svojom zaradom od droga podržava neke ekstremističke organizacije." S druge strane, etničke stranke u regiji suprotstavljene su islamističkim grupama koje smatraju da nacionalni interesi pojedinih grupa nisu važni. Nestabilnost u međudržavnim odnosima pogoduje islamistima – kaže Nodir Ismailov.

Miroslav Jenca, izaslanik Ujedinjenih naroda za ovu regiju, kaže da je Srednjoj Aziji najpotrebniji gospodarski razvoj te s njim povezano pomirenje među suprotstavljenim etničkim grupama. On želi da međunarodna zajednica pomogne privremenim vlastima u Kirgistanu da prevladaju sadašnju krizu i zbrinu izbjeglice kojih je više stotina tisuća.

XS
SM
MD
LG